Egyre több céget alapít a magyar

Emelkedett az alakuló cégek száma az idei első fél évben; több mint 13 ezer új céget alapítottak, 7,6 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest – közölte az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb összegzése alapján hétfőn.

A tájékoztatás szerint ugyanakkor ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékkal több mint 24 500-ra csökkent, de még így is jelentősen több cég szűnik meg, mint amennyit alapítanak, folytatódik az évek óta tartó tisztulási folyamat.

„2016 első fél évének adatai az Opten év eleji prognózisának megfelelően alakultak, amely szerint az új vállalkozások beindításában pozitív elmozdulás volt várható” – idézi az elemzés Pertics Richárdot, az adatokat közzétevő Opten Kft. céginformációs igazgatóját.

A közlemény szerint a hitelezés és a gazdasági kilátások kedvező alakulása, a fogyasztói bizalom enyhe erősödése, valamint a jogalkotók konszolidációs törekvései a vállalkozói kedv bővülését eredményezték az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A kormány intézkedései (a piacra lépés feltételeinek szigorítása, a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körének kiterjesztése, kötelező feltőkésítés) hatására a magyar gazdaság némileg fehéredik, ám a vállalkozói bizalom helyreállásáról, illetve gazdasági fellendülésről még nem igazán beszélhetünk” – tette hozzá Pertics Richárd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »