Egyre több a HIV-fertőzött hazánkban – sokan nem is tudnak róla

Magyarországon folyamatosan emelkedik a HIV-fertőzöttek száma, rengetegen nem is tudnak arról, hogy megfertőződtek – írta a Magyar Nemzet.

Minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak az országban, és köztük nem csak tünetmentes vírushordozók vannak, egyre nagyobb ugyanis az AIDS-stádiumban lévő páciensek aránya – mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológusa.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adataiból kiderült, hogy hazánkban 3237 regisztrált HIV-fertőzött beteg él, ám Szlávik János szerint rajtuk kívül legalább négyezren vannak azok, akik egyáltalán nem tudják, hogy megfertőződtek.

Ezért volna fontos, hogy sokkal több HIV-szűrőállomás létesüljön, mint amennyi jelenleg elérhető az országban, hiszen nagyon alacsony azoknak a száma, akik részt vettek ilyen vizsgálaton.

Tavaly összesen nyolcvanezer szűrést végeztek itthon, ami egy tízmilliós országban drámaian alacsony szám. A betegség akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, és minden évben 40-50 beteget már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni.

(MTI)

Korábban írtuk: Évente 2-3 milliárd forintunkba kerülnek a zömükben buzi, drogos vagy ribanckodó HIV-fertőzöttek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »