Egyre szemetesebb a piknikezők miatt a vásárhelyi Maros-part

Egyre szemetesebb a piknikezők miatt a vásárhelyi Maros-part

Egyre szemetesebbek a Marosvásárhely melletti közkedvelt kirándulóhelyek a Maros-parton, a hatóságok azonban nem sokat tesznek annak érdekében, hogy a piknikező környékbeliek környezettudatosabbá váljanak.

04 marospart_szemet01_or_b

Míg a Víkendtelep mellett, a Sörpatika szomszédságában szemeteskukákat helyeztek el, s rendszeresen ürítik is azokat, a legtöbb helyen a napsütéses nyári hétvégék után összegyűrt, eldobált műanyagpalackok, hátrahagyott zacskók, ételmaradé­kok jelzik a kirándulók nyomát a folyóparton, ráadásul hulladékgyűjtő konténerekből sincs elegendő.

A „jelenségre” több olvasónk is felhívta a figyelmet, ők úgy vélik, hogy a vízügyi igazgatóságnak kellene dolgoznia azért, hogy a Maros partját tisztán tartsa a város körül. A téma kapcsán megkerestük a hatóság sajtóreferensét, Călin Foktot, aki  érdeklődésünkre elmondta, a törvény értelmében a vízügyi igazgatóság kizárólag a folyó- és patakmedrek tisztításáért, valamint a partokon levő növényzet ápolásáért felel. „Nekünk nincs lehetőségünk olyan munkatársakat alkalmazni, akik a kirándulók, túrázók, sétálók által szétdobált hulladékot rendszeresen összeszedik – magyarázta a szóvivő. – A jogszabály szerint a polgármesteri hivatalok kötelesek felügyelni a vízpartok tisztaságát, és büntetni a szemetelőket.”

Călin Fokt követendő példaként említette, hogy vannak olyan  polgármesteri hivatalok és civil szervezetek, iskolai közösségek, amelyek rendszeresen szerveznek vízparti takarítást, általában tavasszal, amelynek eredményeképp hatalmas mennyiségű palackot, zacskót, szednek össze. A 2011-es keltezésű, 211-es számú, hulladékgazdálkodást szabályozó törvény értelmében a környezetőrség és a helyi önkormányzat büntetheti meg a szemetelőket, a legkisebb kiróható bírság összege 1000 lejre rúg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »