Egyre rosszabb a szíriai pokol: etnikai tisztogatással vádolják a kurdokat

Egyre rosszabb a szíriai pokol: etnikai tisztogatással vádolják a kurdokat

MTI nyomán

Míg a törökök és a Nyugat által támogatott “mérsékeltnek” nevezett iszlamisták al-kaida zászló előtt kínoznak kurd foglyokat, a kurdok katonai szervezete etnikai tisztogatást tervez Észak-Szíriában. Legalábbis Ankara ezt állítja.

A Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia etnikai tisztogatást hajt végre Észak-Szíriában, kurdokat akar telepíteni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől elfoglalt területekre – jelentette ki hétfői ankarai sajtóértekezletén a török külügyminiszter. Mevlüt Cavusoglu a török hadsereg újabb csapásaival fenyegette meg az YPG-t.

A Törökország támogatta szíriai lázadóknak az a céljuk Dzserablúsz és Manbídzs körüli hadműveletükkel, hogy az IÁ fegyvereseit elűzzék onnan – hangsúlyozta Cavusoglu, egyúttal felszólította az YPG-t, hogy ne használja ki ezt a helyzetet, és egységei azonnal vonuljanak az Eufrátesz folyó keleti felére.

“Azoknak az embereknek kell visszaköltözniük erre a vidékre, akiket elűztek onnan, de az YPG-nek nem ez a célja. Az YPG etnikai tisztogatásba kezdett, saját elgondolása szerint akar oda embereket telepíteni.

Ezért kényelmetlen a Törökország támogatta hadművelet az YPG-nek és a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjának (PYD)” – hangoztatta

Megfenyegette az YPG-t, hogy a török hadsereg újabb csapásokat hajt végre ellene, ha nem tesz eleget a felszólításnak, miszerint távozzon az Eufrátesz keleti partjára. Török szárazföldi egységek múlt szerdán lépték át a szíriai határt, hogy segítsenek lázadóknak elfoglalni Dzserablúszt, de a hadművelettel az is céljuk volt, hogy a kurdokat elriasszák a helyzet kihasználásától, a további területfoglalástól. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil aktivistahálózat szerint a lázadók – amellett, hogy elfoglalták Dzserablúszt az IÁ-tól – annak környékén

21 várost és falut is elfoglaltak az Egyesült Államok támogatta és az YPG vezette Szíriai Demokratikus Erőktől (SDF).

Egy másik aktivistahálózat, a Helyi Koordinációs Bizottságok úgy tudja, hogy az Ankara támogatta szíriai lázadók vasárnap este óta újabb hét falut foglaltak el.

Az OSDH úgy tudja, hogy a harcokban meghalt 35 falusi civil. Törökország tagadja, hogy civilek meghaltak volna, szerinte 25 kurd fegyveres halt meg légicsapásokban. Ötvenhét légicsapást hajtottak végre az SDF 16 hadállása ellen az utóbbi 24 órában – tette hozzá egy meg nem nevezett török katonai forrás.

A török hadseregnek mintegy 50 harckocsija és több száz katonája hatolt be Szíriába – jegyezte meg az AFP.

Az Egyesült Államok elítélte, hogy török egységek és egyes szíriai lázadók egymás ellen harcolnak Észak-Szíriában, és felszólította őket, hogy inkább fogjanak össze az IÁ ellen.

Közben napvilágra került a törökök és a Nyugat által támogatott türkmén és “mérsékeltnek” nevezett iszlamista milíciák egyik kegyetlenkedéséről szóló felvétel. A videón fogságba esett kurd harcosokat bántalmaznak – miközben autójukon az al-kaida zászlója díszeleg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »