Egyre rangosabbá válik a Filmtettfeszt

Egyre rangosabbá válik a Filmtettfeszt

Élénk volt az érdeklődés az idén tizenkét erdélyi városban megszervezett Filmtettfeszt iránt, határozottan úgy tűnik, hogy a seregszemle egyre inkább beépül a nézőközönség és szakma tudatába is – értékelte a Krónikának Zágoni Bálint, a vasárnap zárult ötnapos rendezvénysorozat szervezője, a Filmtett Egyesület menedzsere. 

14566475_749091245229174_3895437528515953044_o_b(fotók: Radu Norbert/Filmtettfeszt.ro)

A 16. alkalommal tartott fesztivál magyar alkotásokkal, összesen 12 nagyjátékfilmmel, hét dokumentumfilmmel és közel 50 rövidfilmmel várta a nézőket a fő helyszíneken, Kolozsváron, valamint Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon. A városokon kívül idén első ízben vetítettek filmeket úgynevezett vándormozi keretében is: bekapcsolódott a fesztiválba két Kolozs megyei falu, Kalotaszentkirály és Tordaszentlászló.

„Az előző évekkel összehasonlítva többen érdeklődtek a fesztivál iránt, sok helyszínen telt házas közönség előtt vetítettük a filmeket, de számos érdeklődő jött el a filmrendezőkkel szervezett közönségtalálkozókra is. A végleges adatokat még nem tudjuk, hiszen vasárnap este zárul a rendezvény, de már eddig is nagy volt az érdeklődés a szemle iránt Kolozsváron, de például Csíkszeredában és Nagyszebenben is. Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét rengetegen nézték meg, sőt pótvetítést is kellett tartani, de sokan kíváncsiak a fesztivál zárófilmjére, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című, vasárnap este vetített alkotására” – fejtette ki vasárnap Zágoni Bálint.

14633326_748710328600599_834995429510106123_o_bKözönségtalálkozó. Gózon Francisco operatőr, Fekete Ibolya rendező és Jakab Benke Nándor szervező

Hozzátette, bár inkább a szakmai közönséget célozták meg, népszerűnek bizonyultak a kísérőrendezvények is, így például a Magyar Nemzeti Filmalap inkubátorprogramjáról szóló beszélgetés, amely az erdélyi fiatal filmeseket szólította meg, így az érdeklődők betekintést nyerhettek a filmtámogatási rendszerbe, és eligazítást kaphattak a jövőre nézve. Hasonlóan élénk volt az érdeklődés a háromnapos kritikaíró műhely iránt is. Mint Zágoni Bálint fogalmazott, hiánypótlónak számít a hasonló kezdeményezés, hiszen az eddigi legkomplexebb kísérőrendezvényükre sok fiatal, film szakos és újságíró szakos egyetemista is kíváncsi volt.

„A film szakon főleg elméleti képzést kapnak a fiatalok, az újságíró szakról is hiányzik a filmkritikusképzés, így a műhely kimondottan hasznosnak és tanulságosnak bizonyult” – mutatott rá a szervező. Mint összegezte, határozottan úgy tűnik, hogy a filmfesztivált a nézőközönség és a szakma is egyre fontosabbnak tartja, ennek egyik jele, hogy elismert rendezők is ellátogatnak a szemlére, mint például Fekete Ibolya és Hajdu Szabolcs.

14556547_749091151895850_1088349216556800681_o_b

„Az idei rendezvény iránti érdeklődésből kiindulva optimista vagyok. A jövőben meg szeretnénk erősíteni az eddigi helyszíneket, és az a célunk, hogy minél jobb körülmények között tarthassunk vetítéseket. Például Szentgyörgyön, ahol egyelőre még nem lehetett a moziban tartani a szemlét, reméljük, jövőre ez megvalósul” – mondta a szervező.

A versenyprogram fődíját Szőcs Petra Csoszogj úgy című alkotása nyerte el, a közönségdíjas Püsök Botond Kendeffy című filmje lett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »