Egyre nehezebb a hobbicsillagászok élete

Egyre kevesebb ember láthatja tisztán a csillagos eget az utcák, épületek és emlékművek éjszakai kivilágítása miatt – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport.

A világ lakosságának több mint 80 százaléka, Észak-Amerika és Európa népességének 99 százaléka él többé-kevésbé fényszennyezett ég alatt.

A Föld lakosainak több mint egyharmada nem látja a Tejutat a lakóhelyéről, Európában az arányuk 60 százalék – olvasható a Science Advances című szaklap aktuális számában, amelyben Fabio Falchi olasz tudós és kutatócsoportja a 2001-es fényszennyezettségi atlasz új kiadását tette közzé.

A leginkább fényszennyezett ország a délkelet-ázsiai Szingapúr, ahol a népesség totális fényszennyezettségben él és egyáltalán nem látja a csillagos eget. Szingapúrt Kuvait és Katar követi, s alig maradnak el tőle a fényszennyezettség tekintetében. A legkevésbé fényszennyezett ország az afrikai Csád, a Közép-afrikai Köztársaság és Madagaszkár.

Nemcsak az éjszakai életet élő állatok tájékozódását zavarja össze a mesterséges fény, hanem a növények növekedését is hátráltathatja, ez sok állatfaj táplálékát is veszélyezteti – figyelmeztetett Christopher Kyba, a kutatás egyik résztvevője, a potsdami földtudományi kutatóközpont munkatársa, aki részt vett a munkában.

Fabio Falchi annak a reményének adott hangot, hogy az új atlasz végre ráirányítja az emberek figyelmét a fényszennyezésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »