Egyre nagyobb migránstanya lesz Belgrádból

Egyre nagyobb migránstanya lesz Belgrádból

Nincs már hely a belgrádi befogadótáborokban. Sokan éjszakáznak a parkokban, de többen elhagyott épületekbe húzódtak a hideg elől, ahol sok esetben tarthatatlan állapotok uralkodnak – jelentette a köztelevízió belgrádi tudósítója.

Egy belgrádi raktárépületben, ahová bevették magukat a hideg elől a migránsok, mindenütt kartondobozok, szivacsok és ételmaradékok hevernek – hangzott el az M1-en. Az épületbe már az önkéntesek sem szívesen mennek be, és a szerb hatóságok sem küldik ki a betolakodókat onnan. Annak ellenére sem, hogy az elhagyott raktárépületet hamarosan lebontják (vagy pont azért – a szerk.).

A balkáni országra hónapok óta nagy nyomás nehezedik. A szerbiai menekültügyi főbiztosság ennek ellenére azt közölte: a téli időszakban is el tudják majd látni a területükön várakozó bevándorlókat, csak akkor lehetnek gondok, ha ez a szám növekedni kezd.

Folyamatosak a viták és verekedések

A gyakorlat azonban nem ezt mutatja. A belgrádi buszállomás melletti parkokban egyre hosszabb sorban tolakodnak a migránsok ételosztáskor, ahol minden nap 700 adag ebédet és 150 szendvicset osztanak szét – ez azonban régóta nem elég. Több tucatnyian maradnak élelem nélkül, így folyamatosak a kisebb viták és verekedések.

Közben Görögország felől is rossz hírek érkeznek. Az elmúlt napokban a korábbi átlagnál többen kötöttek ki a szigeteken, akik várhatóan a balkáni útvonalon próbálnak majd Nyugat-Európába jutni.

Belgrádba folyamatosan érkeznek a migránsok, egy részük Bulgárián keresztül, egy részük pedig a Görögország-Albánia-Koszovó útvonalon – jelentette az M1 belgrádi tudósítója az esti Híradóban. Mint beszámolt róla, pénteken napközben 1157 illegális bevándorlót számoltak össze a belgrádi buszpályaudvar környékén, akik közül 870-en éjszakáztak a szabad ég alatt.

A hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy hatezer bevándorló vesztegel Szerbiában. Ellátásuk naponta 8 euróba, vagyis hozzávetőleg 2400 forintba kerül.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »