Egyre nagyobb az orvoshiány Tatabányán

Nagyon súlyos az orvoshiány a tatabányai Szent Borbála Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A kismamák pedig attól tartanak, hogy az ott dolgozó túlterhelt orvosok is a távozás mellett döntenek, ezért petíciót indítottak, amit már több mint nyolcszázan írták alá – olvasható a Kemma.hu-n megjelent cikkben.

A petíció egyik kezdeményezőjét idézi a portál, aki úgy fogalmaz: mindenki tudja, hogy kevés az orvos, de a szülészek nem külföldre mennek dolgozni, hanem Esztergomba, vagy más hazai városokba.

Az aláírók között pedig van olyan, aki arról beszélt, hogy egyre rosszabb a helyzet a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Amíg másfél évvel ezelőtt két hetet kellett várni egy nőgyógyászati vizsgálatra, most majdnem két hónapot.

Egy másik várandós kismama is hasonló viszonyokról számolt be. A terhesgondozó ugyanis háromszor halasztotta el és adott hetekkel későbbi időpontot a vizsgálatra, ugyanígy történt, amikor az ultrahangra jelentkezett, ezt is kétszer kellett későbbi dátumra időzíteni.

A petíciót aláírók a szülészorvosok számának mielőbbi növelését, szakonkénti minimum két szülésznőt szeretnének a szülőszobára. Szerintük egy orvosnak lehetetlen helytállnia, ha egyszerre több szülés is folyamatban van.

A portálnak a Dr. Lőke János, a kórház főigazgatója írásban válaszolt, mint közölte, hivatalosan nem jutott el hozzájuk a petíció, így megkérdőjelezi, hogy valóban a segítő szándék indította írásra a petíció beadóját. Lőke megerősítette a portálnak, hogy az érintett osztály valóban munkaerőhiánnyal küzd, de azt is hozzátette, hogy ez nem egyedi probléma. A főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos létszámgondjaink ellenére is az országos átlag szintjén, sőt, az alatt tudják tartani a fertőzéses szövődmények számát.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a személyzet létszámát mindenképpen növelni szükséges – amennyiben ebben bármilyen segítséget kapunk, örömmel vesszük. A petíció által említett más javaslatokat – dúlák segítése, vajúdó kád alkalmazása szintén köszönettel vesszük, megfontoljuk, szívesen nyitunk erről párbeszédet, ha van kivel” – írta Lőke János a Kemmának.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »