Egyórás munkabeszüntetéssel "fenyegették meg" Pukliék a kormányt, ha nem kérnek bocsánatot

Egyórás munkabeszüntetéssel "fenyegették meg" Pukliék a kormányt, ha nem kérnek bocsánatot

Március 30-án, holnaphoz két hétre egyórás munkabeszüntetés lesz az iskolákban, ha a 23-ig Orbán Viktor a kormány, Áder János pedig az állam nevében nem kérnek bocsánatot "az elmúlt hat év esztendőben megalázott emberektől".

Teljesíthetetlen ultimátum

Mivel elképzelhetetlen, hogy Orbán és Áder bocsánatot kérjen, ahogy az is, hogy ne Balog miniszter és a szakállamtitkárság vezetője tárgyaljon a pedagógusokkal, a teljesíthetetlen ultimátumot valójában bejelentésnek kell tekinteni: március 30-án egyórás munkabeszüntetés lesz, amihez bárki csatlakozhat, így könnyen lehet, hogy az akció túlnő az iskolákon, és országos tiltakozás alakul ki belőle.

Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szenedélyes felszólalásában ugyanakkor azt is világossá tette, hogy ha nem érnek célt, akkor egyre hosszabb (2, 3 stb.) órás munkabeszüntetések várhatók. Az új sztrájktörvény értelmében egy legális sztrájkhoz a tanároknak meg kéne állapodni a Klikkel a minimális szolgáltatásról, ami nem tűnik valószínűnek. Ezért csak a polgári engedetlenség kategóriájába tartozó munkabeszüntetésre, azaz vadsztrájkra van lehetőség.

Pukli azzal, hogy a követeléseket a sztrájktörvény, azaz lényegében antidemokratikus intézkedések kritikájába burkolta, nyilvánvaló lépést tett a politikai építkezés irányába: Puklira mostantól oda kell figyelni – írja az Index.

A bejelentéssel a Kossuth téri tüntetők is elégedettek voltak, pedig a tömeg egy jelentős részének a közoktatás helyzete csak ürügy volt arra, hogy a kormány ellen tüntessen: ezt a rendre felhangzó orbántakarodjozás, mocskosfideszezés elég egyértelművé tette.

A tanárok a tüntetésen is felolvasott 12 pontja alapvetően a középosztálybeli szülő elvárásait fogalmazza meg a mindenkori közoktatással szemben. Ezt esélyegyenlőségi szempontból jól egészítette ki az iskolaalapító tanár, L. Ritók Nóra szegregációellenes és a szegényekért ("akiknek kockás ingre sem telik") kiálló felszólalása.

Voltak gyengébb felszólalások is, például a szülők nevében felszólaló "apukáé", vagy a "fekete ruhás nővér", Sándor Mária kicsit zavarba ejtő performansza, ugyanakkor az egész demonstráció lényegében csak egyetlen csúcspont, a munkabeszüntetés bejelentésének volt a viszonylag ügyesen megkoreografált felvezetése.

Lépéskényszerben a kormány

Nehéz megjósolni, hogy mit hoznak az elkövetkező napok, de a mai tüntetést és a tervezett munkabeszüntetést a kormány egészen biztosan nem hagyhatja figyelmen kívül. A legnagyobb kérdés, hogy a tanárok (és a közszféra többi ágazatában dolgozók) országszerte mennyire állnak majd be a követelések mögé. Ebben kiemelt szerepe lehet annak, hogy a Klik és a kormány hajlandó-e komolyabban venni őket mit eddig, vagy csak az eddigi lejáratókampány folytatódik és a követelések felhígítása, a tárgyalások fellazítása érdektelen résztvevők beültetésével.

Ez ugyanis könnyen kontraproduktív lehet, és csak felkorbácsolhatja a meglévő indulatokat. Ugyanakkor az sem világos, hogy a tanárok képviselői milyen mandátummal tárgyalnak majd, és milyen kompromisszumokra lesznek képesek vagy hajlandók.

Az viszont a mai bejelentés átgondoltságát mutatja, hogy az egyhetes határidő épp elég rövid ahhoz, hogy a téma végig napirenden maradjon, és a kormány legyen lépéskényszerben. Az is okos húzás, hogy a 12 követelésről a tanárok csak egyben hajlandók tárgyalni. És ha csak pár száz iskolában mennek majd ki a tanárok egy órára az udvarra vagy a kapu elé, az akció máris elérte a célját, függetlenül attól, hogy lesz-e folytatás – áll az Index beszámolójában.

Korábban írtuk: Ezúttal az oktatási rendszer ürügyén tüntetnek a ballibek – Bokros is velük lengeti a bemocskolt magyar zászlót


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »