Egymilliós is lehet a reálhozam a manyupoknál

Tízezrek helyett most már milliós nagyságrendű reálhozamot vehetne fel, aki kitartott a magánnyugdíjpénztárnál – írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt darálták be az állami rendszerbe a magánnyugdíjpénztárakat. Akkor a visszalépett 3 millió pénztártag átlagosan 75-80 ezer forintot kapott vissza az államtól a megtakarításaiért cserébe. Akik maradtak, és most lépnének át az egypilléres rendszerbe, azoknál ez az összeg már egymillió forintnál is magasabb lehet, a visszalépők ugyanis most is ugyanúgy megkaphatják ezt a pénzt, mint öt évvel ezelőtt.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint március végén már kevesebb mint 59 ezer tagja volt a négy megmaradt magánkasszának, akik azonban nem lehetnek biztosak abban, hogy hozzájutnak a teljes megtakarításukhoz. A reálhozam és a tagdíjkiegészítés ugyan biztosan felvehető, a hozam többi része és a befizetett tőke sorsa viszont kérdéses. A pénztártagok csak a nyugdíjkorhatár elérése után juthatnak hozzá ehhez az összeghez, akkor is kizárólag járadék formájában. Járadékot viszont egyelőre a négy megmaradt magánkassza közül egyik sem nyújt, a járadékszolgáltatások összege továbbra is nulla – írja a Világgazdaság.

Az is fontos kérdés, hogy nyugdíjpénztárak fenn tudnak-e addig maradni, amíg a tagjaik elérik a nyugdíjkorhatárt, illetve azután is, mikor a járadékot kell fizetni. A lap szerint a pénztárak tavaly és idén is nyereséget értek el működési szinten.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »