Egymillió hazai feltöltőkártya került bűnözők kezébe

A három nagy magyarországi mobilszolgáltató cégnél milliós nagyságrendű feltöltőkártya szerepel mindössze két tucat személy nevén – értesült nemzetbiztonsági forrásból a Magyar Idők.

Informátoruk szerint minden társaságnál megvan az az 5-10 ember, aki kiemelten nagy „kártyafogyasztó”. Fontos körülmény, hogy köztük jelentős átfedés is kimutatható. Abból a 200 ezer kártyából például, amit a sajtóhírek szerint szervezett bűnözői körök vásároltak egy hajléktalan személy nevére, csupán 128 ezer tartozik a Magyar Telekomhoz, a többi a Telenor, illetve a Vodafone ügyfeleit szaporítja. A terroristák két Telekom-kártyát használtak a kapcsolattartásra, a további négy más telefonos cégekhez tartozott.

Mint ismeretes, abból a 200 ezer kártyából, amit a hazai alvilág vásárolt egy hajléktalan nevével visszaélve, a brüsszeli, illetve a párizsi merényleteket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz is vándorolt.

– A három nagy mobilszolgáltatónál meglehetősen nagy kör tudott arról, hogy egyesek nevével visszaélve folyamatosan duzzad a beazonosítatlan telefonkártyák mennyisége. Az, hogy ez nem tűnt fel, egyszerűen hazugság – tájékoztatták a lapot a telefoncégek illetékesei. Az egyik társaság munkatársa azt mondta: bár a jog szerint nem kötelező, ők tavaly óta a rendvédelmi szerveket is tájékoztatták a kártyahalmozásról.

– Az egyesek nevével való visszaélést úgy értem, hogy több esetben az érintett – akinek a nevére vették a kártyát – tudott a vásárlásokról, nyilván pénzért vállalta az adásvétel lebonyolítását. Ezeket a kártyákat eladni nem lehet ugyan, de az ajándékozást semmi nem tiltja. Jól emlékszem, a rekorder kártyabirtokos nevén majdnem 180 ezer SIM-kártya szerepelt – állítja az informátor.

Egy másik forrás megerősítette: a biztonsági részlegen nyílt titok volt, hogy az alvilág vásárolja a kártyákat, mintegy tíz olyan állandó személy neve volt közismert, akiknek az adatait „igénybe vették”. – Nem csak mi tudtunk erről – tette hozzá az egyik nagy cég munkatársa –, arról is volt információnk, hogy más szolgáltatóknál is ugyanezek a nevek szerepelnek, vagyis jelentős átfedés van.

A tömeges vásárlás akkor indult virágzásnak, amikor megjelentek azok a feltöltős SIM-kártyák, amelyek aktiválásához nem volt szükség a személyes szerződéskötésre. Ezt meg lehet tenni telefonon, interneten vagy személyesen is az ügyfélszolgálaton. A cégeknek kötelességük a Belügyminisztérium nyilvántartásában ellenőrizni a személyes adatok valódiságát, amit természetesen meg is tesznek.
Azonban a megerősítő kód postázásáig több nap is eltelhet, ezalatt bármire használható a kártya. Ezt az úgynevezett biztonsági rést használja ki az alvilág és a terroristák, akik döntően egy-egy üzenetre vagy hívásra használnak egy kártyát, ezek követése és bizonyítékként való felhasználása gyakorlatilag lehetetlen.

Természetesen a hatóságok előtt is közismert tény volt a kártyavisszaélés, viszont ennek több százezres nagyságrendjéről nem voltak pontos információik. Ezeket az adatokat csak a terrorcselekmények elkövetése után indított rendvédelmi vizsgálat tárta fel.

Ugyanakkor az eladásból származó profit nagyságát a lap informátorai más oldalról közelítik meg. – Önmagában nem a kártyaeladásban van az üzlet, ha ez nem is veszteséges, de koránt sincs olyan nyereség, mint amit sokan gondolnak – hangsúlyozta egyikük. Szerinte a választ a piaci részesedésben kell keresni, hiszen kemény konkurenciaharc zajlik a szolgáltatók között, a piaci erő pedig hatással van a társaság helyzetére, és befolyásolja a vezetői bónuszok kifizetését. Úgy véli, nem véletlen a „0 forintos” és az ajándék SIM-ek osztogatásának tömegessége sem, hiszen, még ha nem is használják, egy ideig aktív a kártya, ami befolyásolja a statisztikát és a piaci pozíciót.

A SIM-kártyák vásárlásának kifehérítése terén hamarosan változások lesznek, továbbra is folynak a tárgyalások a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a kormányzat és a szolgáltatók között a kiskapuk bezárásának módozatairól – írja a lap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »