Egymásra mutogatás a kitiltott Erdély-zászló ügyében

Egymásra mutogatás a kitiltott Erdély-zászló ügyében

Egymásra hárítja a felelősséget a Kolozs megyei rendőrség, illetve a kolozsvári március 15-ei felvonulás szervezőcsapata amiatt, hogy a hatóságok megtiltották az Erdély-zászló használatát a rendezvényen.

fancsali_zaszlo54_bFancsali Ernőt igazoltatják

Miközben a rendőrség azt állítja, a szervezők kifejezett kérésére igazoltatták az Erdély-zászlós felvonulókat, a szervezők szerint a rendőrség jelezte előre, hogy nem engedi az erdélyi jelkép használatát.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke a Krónikának elmondta: a rendőrök már napokkal korábban jelezték az Erdély-zászlóval kapcsolatos kifogásaikat az RMDSZ szervezőcsapatának. Az zavarta őket, hogy egy 1918 előtti zászlóról van szó, amely semmilyen formában nem utal a román népre, ezért szerintük diszkriminatív, mondta.

„Nem tudom, honnan pécézték ki az Erdély-zászlót, de már akkor jelezték, amikor a rendőrséggel és a csendőrséggel egyeztettük a március 15-ei felvonulás részleteit. Hogy mi alapján pont ezt nézték ki maguknak, nem tudom. Szerintem semmilyen jogalapja nincs a zászló betiltásának” – fejtette ki a jogász végzettségű politikus.

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a rendőrségen ki döntötte el: Erdély zászlója diszkriminatív, és gyűlöletet szít. Ám a megyei rendőr-főkapitányságon csak arra kaptunk választ, hogy miért igazoltattak. Daniel Boie főfelügyelő szerint a szervezők kérésére tették. „A rendőrök a felvonulás szervezőinek kérésére igazoltatták a zászlóvivőket. Ezt követően semmilyen más intézkedést nem foganatosítottak. Ha valaki úgy érzi, hogy jogaiban korlátozta az igazoltatás, panaszt tehet” – mondta a főfelügyelő.

Mint arról beszámoltunk, a március 15-ei kolozsvári ünnepség rendben zajlott, a túlbuzgó rendőrök csak azt akadályozták meg, hogy néhányan Erdély zászlajával vonuljanak. Igazoltatták Fancsali Ernőt, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi elnökét, a transzszilvanista mozgalom képviselőjét és Soós Sándort, a párt Kolozs megyei elnökét.

Soós elmondta: először a szervezőkkel üzentek a rendőrök, hogy idén nem szabad Erdély-zászlóval vonulni, majd a helyszínen is intézkedtek. A büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkoztak, és kifejtették, a zászló uszító, mert az Erdély-címer nem tartalmaz utalást a román népre. Végül azzal fenyegették meg őket, hogy bekísérik őket a rendőrségre, ha nem hagyják abba a zászlólengetést, így tekintettel az ünnepségre, eleget tettek a hatóságok kérésének.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »