Egymásnak feszülnek az érdekek a kartellen belül

A héten két hír is hozzásegítette a kurzust az emelkedéshez, egyrészt az amerikai nyersolajkészletek 1,9 millió hordóval csökkentek a múlt hét során, miközben az elemzők csupán 1,5 milliós esésre számítottak. Másrészt egy vezetékrendszer meghibásodása miatt 85 százalékkal csökkennek az olajszállítások Kanada és az Egyesült Államok között. A kőolaj árfolyama már hónapok óta meredeken emelkedő pályán mozog, a nyár végén kezdődött a rali, miután a kurzusnak sikerült 46 dollárról elrugaszkodnia felfelé.

Forrás: AFP

Az igazán izgalmas szituáció pedig november elején következett, amikor a kurzus hosszú idő után áttörte a 45 dolláros ellenállást. Ez pedig azért volt fontos momentum, mert az olaj már hosszú ideje egy 10 dolláros sávban araszolt, 45–55 dollár között. A sáv tetejét nagy lendülettel sikerült az árfolyamnak áttörnie, majd a tankönyvekben leírtak szerint visszatesztelte a 20 napos mozgóátlaggal is megtámasztott kitörési pontot. Innen rugaszkodott el ismét, és a héten újabb csúcsot ünnepelhettek a befektetők. Technikai alapon további emelkedést vetít előre a grafikon, a következő meghatározó szint pedig 62 dollárnál húzódik.

Fundamentális alapon azonban vegyesek a jelzések az árfolyam alakulásának kilátásait illetően. Az OPEC közeledő, november végi bécsi ülését egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli a piac. A 2018 márciusáig érvényes kitermelési megállapodás jövő év végéig történő meghosszabbítását várják a befektetők, de a várakozások nem egyértelműek. Az olajkartell a tavaly novemberi ülésén jelentette be, hogy a tagállamok 1,2 millió hordóval csökkentik a termelésüket, amihez hozzájárultak az Oroszország vezette, OPEC-en kívüli kitermelők is 600 ezer hordós termelésvágással.

A közelgő találkozó lehet az olajpiac katalizátora a következő hónapokban, de esetleges elmaradása lejtőre küldhetné a kőolaj árfolyamát. Ám a jelek szerint nagyobb az esélye a megállapodásnak, a lépés melletti egyik érv, hogy a tartalékok szintje az OPEC által elvártnál magasabb, holott a szervezet egyik célkitűzése, hogy csökkenjenek a globális készletek.

Két vezető hatalom is támogatja a megállapodást: a szaúdi olajminiszter, Hálid al-Falih a termelésvágás év végi kiterjesztése mellett érvel, mert nem szeretnék, ha az olaj árfolyama nagyobb kilengéseket mutatna. Alekszandr Novak orosz energiaminiszter szintén megállapodáspárti. A kép azonban nem ennyire egyértelmű. Számos tényező van, amely miatt már hosszabb távon veszélybe kerülhet a kitermelés befagyasztása, ráadásul az OPEC- és a nem kartelltagok között sincs egyetértés a megállapodás további sorsáról. A hosszabbítás elmaradása okozhatna az árfolyamban egy komolyabb mélyrepülést, míg megállapodás esetén nem várható nagyobb mozgás az olajpiacon.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »