Egymás kóstolgatják az amerikai és iráni hadóhajók a Perzsa-öbölben

Idén már több alkalommal is kóstolgatták egymást az iráni és amerikai hadihajók a Perzsa öbölben. Szeptember 4-én történt a legutóbbi eset.

 

A CNN hírtelevízió portálja szerint az Iráni Forradalmi Gárda hét gyors-támadású hadihajója veszélyes közelségbe került az ameikai USS Firebolt őrhajóval. Az esetre nemzetközi vizeken került sor.

 

Az USA „provokatív manővernek” minősítette a találkozást, amelynek során az egyik iráni hajó kb. 90 méterre megközelítette a Fireboltot, aminek fedélzetén 30 fős legénység tartózkodott.

 

A Cyclon osztályú USS Firebird őrhajó. Forás: Forbodies.com

 

Idén eddig 31 alkalommal kerültek veszélyes közelségbe egymással az amerikai és iráni hadihajók. Két héttel ezelőtt az egyik amerikai hajó figyelmeztető lövéseket adott le a 200 méternél is közelebbre navigáló iráni hajókra.

 

Az USA álláspontja szerint az ilyen provokációk veszélyek, szakszerűtlenek, és akár ütközéshez is vezethetnek.

 

Az USA és Irán kapcsolata idén valamelyest enyhülni látszott, mivel amerikai közbenjárásra az ENSZ megszüntette az Irán elleni embargót, ezzel hosszú idő után újra bekapcsolódhatott a világgazdaságba a közel-keleti ország. Az enyhítésért cserébe Irán ígéretet tett, hogy véget vet ballisztikus rakéta- és nukleáris kísérleteinek.

 

Ugyanakkor USA a Romániában nemrég beüzemelt rakétavédelmi rendszerét a hivatalos álláspont szerint egy esetleges iráni támadás ellen hozta létre.

 

CNN.com, Körkép.sk

Nyitókép: Breitbart.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »