Egyiptomi merénylet: 300 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Egyiptomi merénylet: 300 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Tovább emelkedett, már meghaladja a 300-at a pénteken Egyiptomban elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma.

A MENA hivatalos hírügynökség szombat délelőtti jelentése szerint a Sínai-félszigeti, Bír-el-Abdban egy mecsetnél elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma 305-re nőtt. A halottak között 27 gyermek is van.

A pénteki beszámolók szerint a támadók mintegy 40-en voltak, és robbanóeszközöket vetettek be, majd a menekülőkre lőfegyverekkel lőttek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak – írja az MTI.

A BBC beszámolója szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt mondta, a fegyveres erők és a rendőrség megtorolja a támadást, valamint helyre fogják állítani a biztonságot és a stabilitást. Péntek este több csapást is mért az egyiptomi légierő a terroristák Bír-el-Abd körüli rejtekhelyeire.

Az kairói kormány a támadás hírére azonnal szükségállapotot hirdetett ki az észak-sínai térségben, Abdel-Fattáh esz-Szíszi pedig háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A belügyi minisztérium nyomozást indított a merényletek felderítésére.

A vérontást még senki nem vállalta magára, ám az Iszlám Állam megmaradó sejtjei és a nekik hűséget esküdő szélsőséges iszlamisták már több merényletet is elkövettek a Sínai-félsziget területén.

http://mno.hu/

A mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó szélsőségesek, főként az Iszlám Állam harcosai, mert hitehagyottnak, bálványimádónak tartják őket.

http://mno.hu/

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvéttáviratban biztosította együttérzéséről egyiptomi kollégáját, Számeh Sukrit a terrortámadás miatt. A külügyminiszter táviratában, amelynek részleteit szombaton közölték az MTI-vel, az áll, hogy a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a pénteki terrortámadást, osztozik az egyiptomi nép gyászában, együtt érez az áldozatok családtagjaival, és bízik a sérültek mihamarabbi felépülésében. A támadás újra bebizonyította, hogy a terroristák nem tisztelik sem az életet, sem pedig a hitet, valamint ellenségüknek tekintenek minden békeszerető nemzetet és vallást – tette hozzá. „A kormány nagyra értékeli az egyiptomi biztonsági erők harcát a terrorizmus ellen, ami nagyban elősegíti a béke és a stabilitás fenntartását nemcsak Egyiptomban, de az egész régióban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ugyancsak részvéttáviratot küldött péntek este az egyiptomi képviselőház elnökének és az Al-Azhar Egyetem vezetőjének. Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a házelnök egyiptomi hivatali kollégájának, Ali Abdel-Álnak küldött táviratban részvétet nyilvánított Egyiptom népének, különösen a több száz áldozat hozzátartozóinak, barátainak és kollégáinak amiatt, hogy „elvesztették szeretteiket a Sínai-félszigeti Bír-el-Abd egyik mecseténél elkövetett kegyetlen és embertelen terrorista támadásban”. Emellett gyors felépülést kívánt a sebesülteknek. Az Országgyűlés elnöke külön részvéttáviratot küldött Ahmed et-Tajjeb főimámnak, aki az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézményének, a kairói Al-Azhar egyetemnek a vezetője. Kövér azt írta nekik: nagy szomorúsággal és megdöbbenve értesült a merényletről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »