Egyházmegyei szavalóversenyt rendeztek Nyíregyházán

Egyházmegyei szavalóversenyt rendeztek Nyíregyházán

A Nyíregyházi Egyházmegye majd’ minden oktatási intézménye képviseltette magát a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégiumban november 10-én Jó az Urat dicsérni címmel megrendezett egyházmegyei szavalóversenyen.

A vetélkedő a magyar nyelv napjához is kapcsolódott; 1844. november 13-án fogadta el ugyanis az országgyűlés, hogy a magyar az ország hivatalos nyelve, erre emlékezünk immár tizenkét éve minden november 13-án. „S milyen jó ezen a nyelven az Urat dicsérni” – mondta megnyitó beszédében a házigazda, Szabóné Sándor Gabriella pedagógus összekapcsolva a verseny két apropóját.

A megnyitó ünnepségen jelen volt az egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel is, aki köszöntötte a fiatalokat, akik az Isten dicséretére gyűltek össze – az istenes versek szavalatával is hirdetve Őt; megköszönte a felkészítő tanároknak a munkát, a gyermekeknek pedig a részvételt.

Sivadó László atya, a Szent Miklós-iskola lelki igazgatója bátraknak nevezete a gyerekeket, akik meghallották a hívó szót – a verseny mottóját adó zsoltárvers szerint –, hogy dicsérjék együtt az Istent. „A nagy zsoltárköltő, Dávid király is erre sarkall minket imáival, melyek maguk is lüktetnek, ritmusosak, fennhangon mondhatók, énekelhetők.”

A gyermekek, akik két kategóriában mérethették meg magukat, csaknem harmincan érkeztek szerte az egyházmegyéből: Nagykállóból, Újfehértóról, Kisvárdáról, Nyíregyházáról, Máriapócsról, Nyírlugosról.

Hírdetés

A versmondók tizennégy istenes vers közül választhattak, egyebek mellett Reményik Sándor, Sík Sándor vagy a kortárs Lackfi János és Szabó T. Anna kijelölt költeményeiből.

A szavalóverseny végeredménye ITT tekinthető meg.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »