Egyházmegyei programok a Múzeumok Éjszakáján

Egyházmegyei programok a Múzeumok Éjszakáján

Június 25-én, szombaton kerül ismét megrendezésre a tizenhárom éve útjára indult Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozat. Az egyházmegyék kulturális eseményeiből válogattunk.

Egri Főegyházmegye

Az egri Főegyházmegyei Könyvtárban este 19 órától Pálos Zsófia tart előadást, amelynek során az érdeklődők a címerek világával ismerkedhetnek meg. 19:30-tól folyamatosan bibliai játékokat tartanak, a programot Laskay Andrea és Szász Zoltánné vezetik. Szintén 19:30-tól gyerekfoglalakozás keretében nyílik lehetőség az egri püspöki címerek megfestésére. 22 óráig tárlatvezetésekre is sor kerül Pálos Zsófia és Dr. Löffler Erzsébet vezetésével.

Az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum különleges programoknak ad otthont ezen az estén. „Hallgass” az érzékszerveidre, avagy a jó borválasztás titka címmel este 18 és 19 óra között jelnyelven tolmácsolt borkóstolásra nyílik lehetőség, 20 órától a Líceum dísztermének freskóit ismerhetik meg az érdeklődők, illetve a barokk kori cserépkályhákat is megtekinthetik. 21 órától a az egri vár tirkos földalatti világába nyerhetnek betekintést mindazok, akik Kárpáti János régész vezetésére vállalkoznak.

A programokon való részvétel minden esetben  regisztrációhoz kötött!

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Szent Erzsébet Házzal ismét közös programoknak ad otthont. Kőtári barangolás, tárlatvezetés borkóstolással Domján József kiállításán, levendulaszedés és gyertyafényes tárlatvezetések a két múzeumban szerepelnek a programok között.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban gyerekprogramokkal és általános tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, ezen kívül 19 órától Film és valóság címmel Dr. Török Csaba teológussal beszélget Gergyely Endre a pápaválasztások rejtelmeiről, 20 órától a pilismaróti Szent Lőrinc Kamarakórus ad egyházzenei koncertet a Panorámateremben, 20:30-tól pedig nőkhöz kötődő egyházi kincseket mutatnak be a látogatóknak. A programok között különleges tárlatvezetések is szerepelnek, amelyek keretében sodronyzománcos és filigrános kelyheket mutatnak be, illetve megtekinthetőek lesznek különleges miseruhák is. 

A Keresztény Múzeum egész éjszakára megnyitja virágoskertjét a látogatók előtt, de számos szakmai programmal is várja a Múzeumok Éjszakája látogatóit. Így 19 és 20:45 órától Kontsek Ildikó, a múzeum vezetője tart tárlatvezetést Szakács Imre kiállításán, 20 órától pedig az Alistári Madonna CT vizsgálataiba lehet bepillantást nyerni Sarkadi Nagy Emese vezetésével. 22 órától az Esztergomi Diákszínkör előadását tekinthetik meg a résztvevők.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Iohanneum épületében Őseink nyomában… címmel Türk Attila és Szöllősi Mátyás tart tárlatvezetést az orosz-magyar őstörténeti régészeti expedíciót bemutató kiállításon este 18 és 19 óra között.

„Számozott dűlők” Szöveg Ritmus címmel Babiczky Tibor, Dés András, Ratkóczi Huba és Závada Péter estje lesz a kertben, illetve a rendezvények alatt folyamatos régészeti játékra várják a családokat és érdeklődőket, ahol kipróbálhatják magukat egy igazi ásatáson.

Győri Egyházmegye

A győri káptalandombon található Szent László Látogatóközpont idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket. Az este folyamán csillagászati fotótárlat (Éder Iván) és fényképkiállítás (Fülöp Péter) nyílik, felidézik Boldog Apor Vilmos vértanú győri püspök életét, a székesegyházi orgona felfedezésére, kórushangversenyre és barokk tárlatvezetésre invitálják az érdeklődőket, illetve borkóstolásra is lehetőség nyílik.

Részletes program itt.

Nyíregyházi Egyházmegye

A Múzeumok Éjszakáján bemutatkozik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának antikva-állománya, amely néhány hónapja Nyíregyháza város Települési Értéktárába felvett nemzeti értékek közé tartozik. A tárlókban elhelyezést kapnak a legjelentősebb 16-18. századi kéziratok, díszített kottás-, liturgikus- és egyéb biblikus könyvek is.

A program keretében a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény is bemutatja állandó kiállítását, amely jelenleg a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában, a Nyíregyházi Egyházmegye szecessziós épületében kapott elhelyezést (Nyíregyháza, Bethlen G. u. 5.). A múzeum állandó kiállítása őrzi a 17-18. századi ikonokat, ikonosztázion-töredékeket, 16-17. századi liturgikus könyveket, ötvöstárgyakat, a liturgikus használatból kiemelt liturgikus öltözeteket, antimenzionokat és egyéb liturgikus textileket. A program egész ideje alatt az ikonfestészet és a restaurálás iránt érdeklődők számára Seres Tamás festő- és restaurátorművész – a gyűjtemény munkatársa – tart előadást.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára 16 órától 24 óráig, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény 16 órától éjjel 1 óráig fogadja a látogatókat.

Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye

A kecskeméti Arborétum területén található Mária-kápolnában este 21 órakor a Laus Deo Együttes zenél.

A 121. Dr. Vetéssy Géza Cserkészcsapat a Kecskeméti Református Gimnáziumban várja mindazokat, akik a cserkészet iránt érdeklődnek.

A Görögkeleti Templom és Ikonmúzeum ezen az estén 18 és 23 óra között várja a látogatókat.

A Barátok templomának udvarán 18 órakor bemutatják Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Az irgalmasság útján című kötetét. 19 órakor a ferences templom orgonájának bemutatóát tartják, majd táncház következik a Jászok Együttessel.

A kecskeméti részletes program elérhető itt.

Pannonhalmi Területi Apátság

A „Kurátorok éjszakáján” – kivételes alkalommal, a kiállításokat megálmodó szakemberek szemével és tudásával járhatják végig a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-évi időszaki tárlatait. Kizárólag ebből az alkalmából, június 25-én nyílik lehetőség arra, hogy a két helyszínt egy estén, ingyenesen látogassák meg az érdeklődők.

Az Apátsági Múzeumban nemrég megnyílt Szent Márton és Pannónia páratlan régészeti kiállítás, híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató gyűjtemény. A tárlat Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit.

Az este 18 és 20 óra között rendhagyó tárlatvezetéssel egybekötött látogatást Vida Tivadar vezeti, érdekes történetekkel, háttér információkkal kiegészítve a lenyűgöző látványt.

19:30 és 21:30 órai kezdettel Virágvölgyi István tárlatvezetésén lehet résztvenni a Főapátság épületében látható Osztás 10×10 című kiállításon. 10 kivételes ember, 10 kivételes történet. A fotókiállítás lenyűgöző közelségből mutatja be a valódi emberi értékeket, döntéseket, cselekedeteket, melyek Szent Márton emléke előtt tisztelegnek születése 1700. évfordulóján. A kiállításon egy kiterjesztett valóságot (augmented reality) használó okostelefonos alkalmazáson keresztül érhetők el a pannonhalmi bencés gimnazisták által a fotósorozatok portréalanyaival készített háttérinterjúk.

Pécsi Egyházmegye

A Múzeumok Éjszakáján a Pécsi Püspökség is megnyitja kapuit. A Dóm Kőtár este 20 és 24 óra között várja  a látogatókat, akik bepillantást nyerhetnek a román kori székesegyház belsejébe: Magyarországon egyedülálló középkori leletanyagot tekinthetnek meg. A kőfaragványok megismerését – a múzeumok ünnepéhez kapcsolódóan – a korszakhoz kötődő szakrális zene és tartalmi vetítés gazdagítja.

A KincsTárban látható egyháztörténeti kiállítást 20, 21, 22 és 23 órakor induló idegenvezetések keretében tekinthetik meg a vendégek. 

Belépőjegy 1000 Ft/fő áron váltható a program alatt a KincsTár vagy a Székesegyház infópontján. A KincsTár tárlatvezetése a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött, az infóponton lévő regisztrációs ívre kell feliratkozni.

Székesfehérvári Egyházmegye

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum programjai az idei Múzeumok Éjszakáján az Árpád-házi szentekről szólnak. A kulturális események között szerepel az elsősorban családokat megszólító Árpádok útvesztőiben műtárgykereső játék, iPad-es kvíz Árpád-házi hírességekről, tárlatvezetés A szentek titka kiállításon, illetve a Vox Alba együttes koncertje.

Veszprémi Főegyházmegye

A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ szervezésében éjszakai tárlatjárat, sötétben világító buborék, csillagászati bemutató, koncert, miseborkóstoló, valamint az Érseki Palota alatti borospince látogatása várja az érdeklődőket. 19 órakor Bárány Zsuzsa és Csaba Ágnes hegedűművészek koncertje csendül fel, majd 22 órától Ladányi Tamás asztrofotográfus „hozza közelebb” a csillagokat.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben tárlatvezetést tartanak 18 órától a Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításon. 

A Gyűjtemény és műemléképületei 10 órától 23 óráig látogathatók.

Fotó: Mng.hu; Kecskemét.hu; Bencés.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »