Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nyíregyházán

Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nyíregyházán

Egyházmegyei ifjúsági találkozót rendezett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye április 2-án Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániáján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozón Nagy Zsolt, az egyházmegye ifjúsági referens papja köszöntötte a fiatalokat, majd a résztvevők Szabó József, az egri szeminárium spirituálisának az irgalmas szeretetről szóló két előadásán vettek részt. Az egyik előadás helyszíne a nyíregyházi köztemető ravatalozója volt. A temetőben a papi sírkerthez is ellátogattak a diákok és imádkoztak az elhunyt papokért.

A lelki töltekezésen kívül játékra, szórakozásra, ismerkedésre is volt lehetőség a plébánián kialakított közösségi tereken. Virtuális csapatjátékok keretében küzdöttek az xbox teremben, Nagy Zsolttal a spray paint art (művészi graffiti) lehetőségeit próbálgatták, csocsó és pingpong, valamint kültéri ügyességi játékok is szórakoztatták a résztvevőket, akik emellett a Fogadó teraszon beszélgethettek.

Az ifjúsági találkozó záró szentmiséjét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be a nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság-templomban.

„Az Istennel való kapcsolat egyetlen lehetősége a hit. A »hitetlen« Tamás apostol akkor hitte el, hogy Jézus él, amikor látta őt. Erre mondta a feltámadt Jézus: »Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek«” — kezdte gondolatait Palánki Ferenc a szentmise homíliájában. A főpásztor kiemelte, a többi tíz apostol sem azt mondta Tamásnak, hogy hisznek benne, hanem azt, hogy látták és örülnek neki. De ott volt a szívük mélyén annak félelme, hogy Jézus kérdőre fogja őket vonni azért, mert elfutottak, megtagadták őt, amikor elfogták a katonák. Az Úr láttára viszont öröm töltötte el a tanítványokat, mert Jézus nem kérte számon a bűnüket. Ezt nevezzük irgalomnak.

Az Isten irgalmas szeretetének a lényege, hogy nem számon kér, hanem ajándékoz. Jézus megajándékozta őket a Szentlélekkel, és arról beszélt, hogy ők lesznek az irgalmas szeretetének a munkatársai. Jézus végtelen jósága, a szeretet az, ami lebilincsel, magával ragad — tette hozzá a főpásztor.

Általában az emberekből kikívánkozik, hogy az őket ért sérelem után tisztázzák a helyzetet, hogy kinek van igaza — emlékeztetett a püspök gyarlóságunkra, majd hozzátette: a feltámadt Jézus nem ment vissza Pilátushoz tisztázni, hogy mi az igazság, elégtételt szerezve. Jézus csak azokkal találkozott, akiknek fájt, hogy őt keresztre feszítették, de oda sem számon kérni ment, hanem ajándékozni. A mi kicsinyes gondolkodásunkat felülírja a feltámadás ténye, amely mindent a helyére tesz. Akkor is, ha látjuk a sok kuszaságot, bűneinket, önzésünket, szeretetlenségünket, látjuk azt, hogy nem tudunk megküzdeni velük. Isten irgalmas szeretetével megajándékoz bennünket és kéri, hogy ne legyünk hitetlenek, hanem hívők. Nekünk ajándékozza a hitet, az Istennel való kapcsolat egyetlen lehetőségét.

Végül a főpásztor a döntés szükségességére hívta fel a fiatalok figyelmét és hozzátette: Jézus, hitet, reményt, szeretetet adott az apostoloknak, azoknak, akik a Szentlélek befogadása révén az életüket is képesek voltak feláldozni a hitükért. Tőlünk függ, hogy ez egy régi szép történet marad, vagy a mi történetünk is, és ez a szeretetkapcsolat reménység lesz, amely meghatározza az egész életünket, a hétköznapjainkat, akkor is, amikor szomorúak vagyunk, nem tudunk örülni senkinek és semminek. Mindig arra kell figyelni, hogy a mai nap hogyan alakul, milyen ember vagyok ma, tudok-e ma örülni, észrevesszük e a csendes csodákat, a tomboló tavaszt, ami újjáéleszti a reménységünket is — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc.

A szentmisén a Képmás zenekar közreműködött.

A szentmise végén a főpásztor megköszönte Tóth László nyíregyházi plébánosnak, hogy tíz éven keresztül végezte az egyházmegyei ifjúsági referensi szolgálatát, amelyet ma már a zsúfolt lelkipásztori feladatai miatt nem tud tovább folytatni. Palánki Ferenc megyéspüspök a továbbiakban Nagy Zsolt kisvárdai káplánt bízta meg az egyházmegyei ifjúsági referensi szolgálattal.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »