Egyházi személyiségek kapták a székely megyék Orbán Balázs-díját

Egyházi személyiségek kapták a székely megyék Orbán Balázs-díját

Római katolikus egyházi személyiségek vehették át idén a Kovászna, Hargita és Maros megyék által alapított Orbán Balázs-díjat. A díjátadót a Székelyföld Napok keretében tartották október 17-én este Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus király-templomban.


A kitüntetést Kovászna megyéből Márkus András szentszéki tanácsos, a Sepsiszentgyörgy peremén élő őrkői roma közösség plébánosa, Hargita megyéből Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, a Márton Áron életéről szóló filmes monográfia alkotója, Maros megyéből pedig Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium egyik létrehozója vehette át – adta hírül Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzata október 18-i közös közleményében.


Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a Márton Áron-emlékév jegyében ítélték idén olyan személyiségeknek a díjat, akik nemcsak hitbéli, hanem lelki és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek.


Borboly Csaba, a Hargita megyei és Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is Márton Áron példamutatására hívta fel a figyelmet. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntőjében az „egymásba kapaszkodás” szükségességéről beszélt.


A székelyföldi Orbán Balázs-díjat hatodik alkalommal adták át. A 70 mm átmérőjű ezüstből készült vert érméhez emléklap és pénzjutalom is tartozik. A díjat hagyományosan az erre az alkalomra szervezett ünnepségen adják át a Székelyföld Napok keretében.

Forrás: MTI

Fotó: Krónika online

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »