Egyforma ingatlanadót fognak fizetni az üzlethelyiségek és a melléképületek tulajdonosai Ukrajnában

Az új ingatlanadó miatt a melléképületek és a háztáji tulajdonok is kereskedelmi célt szolgáló ingatlanoknak lesznek minősítve Ukrajnában, és fizetni kell majd értük attól függetlenül, hogy van-e kedvezménye a tulajdonosnak. Az üzlethelyiségekre kivetett adót az összterületből fogják felszámolni, nem pedig a kereskedelmi területből – mondta el Szerhij Koszteckij, az SV Development cég marketingszakértője.

View the full image

„Az adó kivetése a kereskedelmi ingatlanra már megérett, de ez az ingatlan osztályozva kell, hogy legyen: kereskedelmi helyiségek, kisebb épületekre, pincelakások. Minden kategóriára saját skálát kell bevezetni, és csak ezután az adót.” – magyarázta Koszteckij.

Elmondása szerint az ukrajnai üzlethelyiségekben nem több mint 60 százalék a kereskedelmi terület, és ezért kötelessége a tulajdonosnak az összterületért fizetni az ingatlanadót – írja a Golos.ua.

Az, hogy a gazdasági épületeket az adott háztájon szintén kereskedelmi ingatlanhoz viszonyítanák a szakértő véleménye szerint ez teljesen „nonszensz”.

Az ukrán adókódexben végrehajtott változtatások miatt, a kedvezményezett, nem adóköteles lakóterület a felére csökken: a lakásoknál 120 négyzetméterről 60 négyzetméterre, a lakóházaknál pedig 250 négyzetméterről 120 négyzetméterre. Összességében emiatt 2,5-szer több adófizető lesz Ukrajnában.

A 300 négyzetméteres apartmanok és az 500 négyzetméteres lakóházak tulajdonosai még ebben az évben pluszban 25 ezer hrivnyát lesznek kénytelenek befizetni.

GazdaságUkrajnaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »