Egyetlen menekült sem érkezett az elmúlt 24 órában a görög partokra

Egyetlen menekült sem érkezett az elmúlt 24 órában a görög partokra

Egyre inkább csökken a Törökországból a görög partokra érkező migránsok száma, szombat reggel óta pedig egyetlen menekült sem érkezett.

Az elmúlt napokban is alacsony volt az érkezők száma. Az athéni válságstáb szerint a hét eleje és a szombat reggel közötti időszakban mindössze 332 menekültet regisztráltak-írja az MTI.

“Egyelőre nincs jele annak, hogy Törökország engedné a menekültáradat növekedését” – mondta a görög parti őrség egyik tisztségviselője. “Ma reggelig (vasárnap) ráadásul egyetlen ember sem kelt át” – tette hozzá.

Februárban naponta átlagosan 2000 migráns érkezett a görög szigetekre, míg márciusban ez a szám naponta 900-ra csökkent.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint áprilisban pedig napi átlagban 122-en érkeztek.

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelése érdekében létrejött egyezmény március 20-ai életbe lépése óta a görög hatóságok menedékkérelem híján bárkit visszatoloncolhatnak Törökországba, és azokat is visszaküldhetik, akik benyújtották ugyan kérelmüket, de nem jogosultak menekültstátusra.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy az Európai Unió felgyorsítja a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról kezdett tárgyalásokat. Utóbbiak sikertelensége esetében fennáll veszélye annak, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »