Egyetlen forint sem érkezett a fejlesztésekre

Egyetlen forint sem érkezett a fejlesztésekre

Mesegyűjtemény – így nevezte a DK és az MSZP fehérvári szervezete azokat a fejlesztési ígéreteket, melyekről alig egy éve állapodott meg Orbán Viktor Székesfehérvár fideszes polgármesterével. A beruházások egy része ugyanis már biztos elmarad. A helyi fideszes országgyűlési képviselő állítja: csak az ütemezés változik, minden megígért beruházás megvalósul majd.

Az M7-es autópálya székesfehérvári szakasza fizetős, ráadásul már az is biztos, hogy mégsem lesz háromsávos Balatonvilágosig. A kormány ugyanis visszavonta korábbi ígéretét. Pedig a helyiek szerint főleg nyáron nagyon túlterheltek a belvárosi utak.

„Mi azóta próbálunk ugye lobbizni. Többször tüntettünk, közgyűlési döntés született arról, hogy Székesfehérvár város kiáll amellett, hogy ingyenessé szeretnénk tenni az M7-es elkerülő szakaszt, és azóta sem kaptunk tudomásunk szerint választ a kormánytól” – mondja Földi Judit, a DK székesfehérvári önkormányzati képviselője.

Orbán Viktor tavaly májusban 47 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást ígért Székesfehérvárnak. Egyebek mellett a börgöndi reptér és a megyei kórház fejlesztéséről, egy modern középiskolai központ létrehozásáról, egy multifunkcionális rendezvénycsarnok építéséről és egy lakásépítési program elindításáról is szó volt. A szocialisták az utóbbit tartanák a legfontosabbnak, de eddig egyetlen forint sem érkezett a fejlesztésekre.

„Itt nagyjából 400 városi bérlakás megépítésére nagyságrendileg 3,5-4 milliárd forintra lenne szüksége a városnak, hiszen hiába van rengeteg üres munkahely a városban, az alacsony fizetések miatt elképesztő a dolgozói szegénység, óriási a nyomás a lakhatási támogatásra az önkormányzaton, amit önerőből nem tudunk megoldani” – közölte Székesfehérvár szocialista önkormányzati képviselője, Márton Roland.

Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselője viszont azt mondja: nem maradnak el a fejlesztések, csak a források elosztása, illetve ütemezése változik, amit majd új kormányrendelet szabályoz. „Székesfehérváron semmilyen programelem nem marad el, miniszterelnök úr is nyilatkozta, ez egy szerződés. Ez a város, a mi városunk, Székesfehérvár igényei alapján a miniszterelnök úrral kötött szerződés szerint 2020-2022-ig megvalósuló, igen sok év alatt megvalósuló hosszú-hosszú fejlesztés” – nyilatkozta Vargha Tamás országgyűlési képviselő.

A Modern Városok Programot a megyei jogú városok támogatására találta ki a kormány. Eddig 23 településnek ígért a miniszterelnök fejlesztéseket, amelyek összértéke eléri az 1700 milliárd forintot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »