Egyetemi szakot csináltak a bevándorlásból

Migrációmenedzsment szakirányt indított márciustól a salzburgi egyetem, az indoklás szerint a közeljövőben nélkülözhetetlenek lesznek a migrációs jogot és szervezést ismerő szakemberek.

A mintegy hat szemeszterből álló képzést az egyetem, a salzburgi St. Virgil egyházi képzési központ és az osztrák külügyminisztérium integrációs hivatalának szervezésében indították. A három év során jogi, pénzügyi, vallástudományi, történelmi, pszichológiai és kulturális ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. A képzést – amelynek előfeltétele az érettségi, és előnyt jelent bizonyos szociális munkakörökben szerzett gyakorlat – elsősorban ápolók, tanárok, közbiztonságért felelős szerveknél dolgozók, újságírók, valamint szociális téren dolgozók számára ajánlják.

“Nem mélyreható elméleti tudás kidolgozását, hanem gyakorlatközpontú megközelítést szeretnénk” – nyilatkozott korábban Nikolaus Dimmel, a képzés tudományos vezetője.

Salzburg tartományban jelenleg nagyjából ötezer menedékkérő tartózkodik, őket mintegy 180 befogadóhelyen helyezték el. Szinte mindannyian Salzburgban akarnak maradni, ellátásukról a segélyszervezetek gondoskodnak majd, de e szervezeteknek folyamatosan szükségük van új munkaerőre.

Ausztriában 2015-ben összesen 89 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és szeptembertől az év végéig mintegy 800 ezren utaztak át az országon. 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

A januárban hozott osztrák döntés szerint idén legfeljebb 37 500 migránst engednek be, és mostanáig nagyjából már feleennyien érkeztek is az országba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »