Egyes tiltott szerek mégsem tiltottak

Egyes betegségekre szedhetnek a sportolók tiltott szert tartalmazó készítményeket, amennyiben ehhez rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Ezt a Magyar Antidopping Csoport vezetője mondta a Hír TV-nek azzal kapcsolatban, hogy több sportolóról is erről szóló információ szivárgott ki.

Az amerikai teniszező testvérpár, Venus és Serena Williams adataihoz is hozzájutottak azok az orosz hackerek, akik feltörték a Nemzetközi Doppingellens ügynökség adatbázisát. Nyolc ország közel 30 sportolójáról szivárogtak ki információk.

Több versenyző egészségügyi adatait is nyilvánosságra hozták – így arra is fény derült, hogy egyes sportolók milyen tiltott készítmények használatához kaptak orvosi engedélyt, hogy kezelni tudják betegségeiket.

„Arra van lehetősége egy sportolónak, ez a nemzetközi szabályozásban le van fektetve, hogy milyen szigorú kritériumok között van erre lehetősége, de ha beteg és az egészségügyi állapotában olyan változás van, amit helyre lehet állítani gyógyszerrel, ami tiltólistán szerepel, akkor ezt megteheti, ha ezzel a bizonyos gyógyászati mentesség engedéllyel rendelkezik” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a Hír Televíziónak.

A kiszivárgott adatok szerint a háromszoros Tour de France-győztes brit kerékpározó, Chis Froome például legálisan szedhetett szteroidokat a megfázására. A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint azonban indokolt lehetett a kezelés.

„A szteroidokról azt tudni kell, és itt glükokortikoszteroidokról és nem anabolikus androgén szteroidokról beszélünk, ég és föld a kettő. Nem ugyanaz a szerepe a gyógyászatban, nem ugyanaz a hatása és nem ugyanaz a teljesítményfokozó hatása a két szernek. Egy sportoló előfordul, hogy sérült vagy ilyen jellegű, akár egy allergén vagy bármi kiválthat belőle olyan reakciót, amire ilyen szert be kell adni, és azért ezek általában kizárólagosan csak szteroiddal gyógyítható betegségek” – jegyezte meg Tiszeker Ágnes.

A szivárogtatás több olimpiai bajnok adatait is érintette így Simone Biles vagy éppen a súlylökő Michelle Carter orvosi papírjai is kikerültek az internetre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »