Egyelőre nem ellenőrzik a Brenner-hágót az osztrákok

Az osztrák belügyminiszter szerint jelenleg nincs szükség a határellenőrzés bevezetésére a Brenner-hágónál az illegális bevándorlás megakadályozására.

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz–osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy „jelen pillanatban” nincs ok az ellenőrzés életbe léptetésére, mert „az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben”. Sobotka előzőleg Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel együtt határszemlén vett részt a Brenner-hágó mindkét oldalán.

A határellenőrzés (s az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés) tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is hevesen ellenezte. Az EU csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a migránsok áradata a legnagyobb volt – de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Olaszországba 31 250 illegális bevándorló érkezett az év kezdete óta az afrikai partokról, de az olasz–osztrák határon nem volt érezhető a megjelenésük. Alfano kijelentette: „elégedett” azzal, hogy Ausztria elismerte az olasz megelőző intézkedések hatékonyságát ezen a téren.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének az előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten „katasztrofálisnak” minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »