Egyelőre érinthetetlen Farkas Flórián

Egyelőre érinthetetlen Farkas Flórián

Hiába utalt rá Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője az ő közbenjárására kerülte el a börtönt, a rendőrség nem nyomoz az ügyben – értesült lapunk.

A RomNet portál május közepén hozott nyilvánosságra egy vélhetően titokban készített hangfelvételt, amelyen Farkas Flórián beszélt. A Lungo Drom-frakció zártkörű ülésén a miniszterelnök bizalmasa többek közt azt mondta, hogy az ORÖ több képviselője 18–20 millió forint közötti összegeket vett fel az önkormányzattól, és emiatt már börtönbe is kerülhettek volna, ha néhány képviselőtársuk nem teszi azt, amit ő kért tőlük.

Miután a felvétel nyilvánosságra került, Tényi István Fidesz-tag büntetőfeljelentést tett az ügyészségen bűnpártolás gyanújával. A vádhatóság a feljelentés kivizsgálásával a rendőrséget bízta meg. A minap pedig kiderült, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya elutasította a feljelentést, méghozzá azért, mert szerintük hiányzik a bűncselekmény gyanúja. „Mivel a hűtlen kezelés alapbűncselekmény gyanúja hiányzik, ezért a bűnpártolás bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem állapítható meg” – írták.

Személyre szabott törvény

Farkas Flórián – aki a jelek szerint továbbra is a háttérből irányítja az ORÖ-t – egy másik hangfelvételen arról beszél, hogy egy személyre szabott törvény alapján ő maga térhetne vissza az ORÖ élére. „Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika – az Országos Cigány Önkormányzat –, akkor az elnöknek le kell mondania” – mondta Farkas. A kormányfő megbízottja szerint ezt úgy tenné meg, hogy az „összeférhetetlenségi kiiktatásra” vonatkozó törvénymódosító javaslatot Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló, a Lungo Drom alelnöke fogja beterjeszteni az Országgyűlés elé.

Hírdetés

A kormánypárti országgyűlési képviselőt a botrányos Híd a munka világába felzárkóztatási program miatt már a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is kihallgatta volna, ám Farkas nem tett eleget a szervezet felhívásának, és egyszerűen nem ment el az OLAF irodájába.

Nyomozás

Egyébként az eredetileg uniós pénzből tervezett felzárkóztatási program után az adóhivatal folytat nyomozást jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt, immár csaknem másfél éve eredménytelenül. A hivatal nemrég kezdeményezte az eljárás októberig történő meghosszabbítását.

Legutóbb szintén nem indult nyomozás egy másik visszaélésre utaló esetben. A Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás ugyanis hiába állította tanúként a bíróságon, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak, az ügyészség nem indított nyomozást az ügyben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »