„Egyedi túlkapás” – reagáltak a gyermeklefejezésére

Reagált az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra a videóra, amelyen az USA által támogatott szíriai lázadók csoportjának tagjai lefejeztek egy 11 esztendős gyermeket.

A lázadócsoport harcosai az észak-szíriai Aleppóban követték el borzalmas tettüket, amelyet videóra is vették – jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A Nur ad-Din az-Zenki nevű milícia azzal vádolta a fiatalt, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjéhez hű, al-Kudsz (Jeruzsálem) Brigádok nevű palesztin fegyveres csoport soraiban harcolt.

Az interneten két videó is kering a véres tettről, amelyeken azt lehet látni, hogy egy férfi egy kisteherautó platóján lefejezi a tizenévest, a milícia többi tagja pedig nevet közben. „Ez egy fogoly az al-Kudsz Brigádoktól. Nincsenek többé férfiak köztük, ezért manapság gyerekeket küldenek” – mondja az egyik férfi. „Ezek a kutyáid, Bassár, az al-Kudsz Brigád gyerekei” – gyalázkodott egy másik.

Az al-Kudsz Brigádok szerint a megölt 12 éves egy szegény családból származó beteg palesztin fiú volt, nem pedig harcos.

A történetben külön figyelemre méltó, hogy nem az Iszlám Állam, hanem az a Nur ad-Din az-Zenki nevű csoport követte el a barbár cselekedetet, amely korábban az Egyesült Államoktól is kapott támogatást Törökországon keresztül egyebek mellett TOW típusú páncéltörő rakéták formájában.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Washington több információt szeretne erről a szörnyűségről. „Amennyiben bizonyítani tudjuk, hogy valóban ez történt, és ennek a csoportnak volt köze ehhez … úgy leállítunk minden további támogatást és kapcsolatot ezzel a csoporttal” – hangsúlyozta újságírók előtt. A lázadócsoport vezetősége ugyanakkor elhatárolódott a véres tettől. „Ilyen bántalmazások nem képviselik tipikus cselekedeteinket, sem általános politikánkat” – írták a lázadók vezetői a Twitteren. Az összes résztvevőt letartóztatták és átadták egy bizottságnak, amely kivizsgálja az esetet és minél hamarább döntést hoz az ügyben – tették hozzá.

A gyilkosság nagyban hasonlít az Iszlám Állam által elkövetett rémtettekre. Az iszlamisták több száz foglyukat végezték ki – egy részüket lefejezéssel – az elmúlt három évben az ellenőrzésük alatt tartott iraki és szíriai területeken.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »