Egyből tüzelt a járőrökre

Egyből tüzelt a járőrökre

Bőnyben, a tragikus lövöldözés helyszínén a Terrorelhárítási Központ (TEK) maszkos, fegyveres tagjai lezárták a 2200 lelkes falu főutcáját, a Szabadság utat. Mint ismeretes, a fegyvertartás miatt házkutatásra érkező rendőrjárőröket a bőnyi családi ház tulajdonosa, a 74 éves Gy. István nem engedte be és többször rájuk lőtt. Egy rendőr elhunyt, járőrtársát a férfi lábon lőtte. A tűzpárbajban megsebesült az elkövető is, őt a győri kórházba szállították. A rendkívüli események miatt a falu zár alá került.

„E napon az ügyfélfogadás szünetel” olvasható az önkormányzat bejáratánál. Mindez nem a történtek miatt van kiírva, mert itt minden szerda ügyfélmentes nap. A polgármesteri hivatal szobáiban a rendvédelmi erők technikai bázist alakítottak ki. Közben a terrorelhárítók, miután végeztek a családi ház és az ott található fegyverarzenál leltározásával és a nyomok rögzítésével, a falu Szőlőhegy és Hodály nevű másik település részére vonulnak, ahol Gy. István „hungarista kiképzőtábort” működtetett.

Lám, az élet ezzel a szomorú eseménnyel tette fontossá a falu krónikájában ezt a napot. Muraközi László polgármester délután kettő körül ért be a hivatalba.

– Fél évente kardiológiai kivizsgálásra járok Győrbe. A professzor mindig azt mondja, hogy azt az átkozott mobilt be ne vigyem a rendelőbe. Ezért a telefonomat már korábban leraktam az öltözőszekrénybe. A szívemmel minden rendben van, ám, amikor 13 óra körül elővettem a telefonomat 43 nem fogadott hívás volt rajta.

 Bőnyben lezárták a 2200 lelkes falu főutcáját  Fotó: Krizsán Csaba / MTI  

Muraközi László nem tud arról, a faluban többektől hallott feltételezésről, hogy két évvel ezelőtt Gy. István már lövöldözött volna a falu főutcáján. Azt viszont tudja, hogy azóta, hogy Gy. 1994-ben beindította a Magyar Nemzeti Arcvonalat, a titkosszolgálat figyelte. Ez a szervezet legutóbb tavaly hívta fel a figyelmet magára, amikor videójában a migráns áradat ellen a fegyveres védekezés lehetőségét hangoztatta.

Hírdetés

Muraközi László közölte, a férfi fegyverarzenáljáról sokan beszéltek, de azt hitték, hogy azok ártalmatlanítottak. Egy egykori egyetemista csoporttársától a polgármester azt is megtudta, hogy Magyarország egyetlen tengeralattjárója Bőnyben található, Gy. hozatta ide és rakatta le a földjén.

A polgármesteri hivatal irodáiban TEK-es férfiak és egyenruhás rendőrnők a monitorokat figyelik, míg társaik a falu három pontján nyomokat rögzítenek. „Minél nehezebb vagy, annál nehezebb elrabolni! Ezért egyél sütit”– olvasható az egyik hölgy számítógép monitorjának hátsó felén. Őt az édesanyja azzal hívta fel szerda délelőtt, hogy mivel a televízióban bemondták, mindenki zárkózzon be a házába Bőnyben, ő azonnal menjen le a pincébe.

A Nyárfa Vendéglőben, amelyben nevével ellentétben már négy hónapja nem főznek, óriáskivetítőn nézik a helybeliek a híreket, amelyben elsőként a falujuk szerepel. Sok minden előkerül itt a beszélgetésekből, melyekről a híradások nem szólnak. Gy. István egyik fia öt évvel ezelőtt halt meg gyógyíthatatlan betegségben, amibe nem tudott belenyugodni az idős ember. Rendszeresen veszekedett a feleségével és a szerda reggel is egy ilyen nézeteltéréssel kezdődött. Ekkor csengettek be a járőrök, akikre egyből tüzelt.

 A Nyárfa Vendéglőben óriáskivetítőn nézik a híreket  Fotó: Varga Attila / Magyar Nemzet  

Az önkormányzat melletti vegyesboltban arról számoltak be, hogy a hetvennégy éves férfi nem volt mosolygós, vidám ember, de nagyon jól el lehetett beszélgetni vele. Egyébként ebben a boltban már délre elfogyott a felvágottak nagy része és a péksütemények mindegyike, mert a rendőri erők több, mint 100 tagja itt vásárolt be tízóraira. Az Önkormányzat előtt, amikor a TEK-esek utolsó csoportja autóikkal oszlopba fejlődött, egy kamion araszolt el velük szemben, az oldalán hatalmas felirat: „Végy tíz darab tanyasi tojást”.

És az élet a legnagyobb forgatókönyvíró. Délután háromkor a nyírfa vendéglőben már mindenki a Koroncó-FTC meccset nézte az óriáskivetítőn és a kultúrházban is megtartották a tervezett, „Sör, virsli, ajándékok” szlogennel meghirdetett véradó napot.

Csak egy rendőr nem megy már haza a családjához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »