Egyből szent lett a zsidómentő

Az első lengyel szerzetesrendet megalapító Johann Papczynskit, valamint a svéd protestáns családból származó Elisabeth Hesselbladot, aki számtalan zsidót mentett meg a második világháború alatt.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Lengyelországból több zarándok érkezett a Vatikánvárosba, hogy részt vegyen a 2007-ben boldoggá avatott Papczynski (1631-1701) szentté nyilvánításán.

A rendnevén Stanislaus von Jesus Mariaként ismert, eredetileg piarista szerzetes alapította az első lengyel szerzetesrendet, amelynek kizárólag férfi tagjai a mariánus atyákként váltak ismertté.

A Mariánus Rendet Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ajánlották. Papczynski a kórházak és szegényházak létrehozásáért is sokat tett a 17. században.

A 2000-ben boldoggá avatott, evangélikus családból származó Hesselblad a harmincas évei elején tért át a római katolikus vallásra, majd Rómába költözött, ahol megalapította a svéd Szent Brigitta Nővérek Rendjének egy új ágát.

A rend római központja a második világháború alatt sok zsidónak és politikai üldözöttnek nyújtott menedéket. Hesselblad a második svéd szent az elmúlt 625 évben, elődje éppen rendjének névadója, Brigitta volt, akit 1391-ben avattak szentté.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »