Egy városnyi embert kellett kimenteni a tengerből

Ismét növekedett az Észak-Afrikából Olaszország felé menekülők száma: az olasz parti őrség több mint 5600 embert mentett ki a Szicíliai-szorosban hétfőn, éppen amikor Olaszországban a migráció áldozatairól emlékeztek meg.

Mintegy 20, a líbiai partoktól indult hajónak és gumicsónaknak nyújtottak segítséget az olasz parti őrség, az olasz haditengerészet, valamint több nemzetközi humanitárius szervezetnek a Földközi-tengernek ezen a szakaszán tartózkodó hajói.

Az utóbbi napok viharos időjárása után az Észak-Afrika és Dél-Olaszország közötti térségben javuló időjárási viszonyokat kihasználva az embercsempészek egymás után bocsátották útra az emberekkel megtömött hajókat.

Égési sérülések a vízen

Az olasz parti őrség közlése szerint az egyik gumicsónakon utazó férfira már holtan találtak rá, nem élte túl a tengeri átkelést. Mások égési sérüléseket szenvedtek a migránshajók hajtóművéből kiszivárgó forró üzemanyagtól, közöttük két nő és egy kisgyerek is súlyosan megégett.

Megemlékezés

Olaszországban hétfőn emlékeztek meg a 2013-ban ugyanezen a napon a dél-olaszországi Lampedusa szigetnél elsüllyedt hajó 368 eritreai áldozatáról. Az alkalomból a 155 túlélőből 25-en tértek vissza Lampedusára, hogy elhunyt társaikról megemlékezzenek. A túlélőkkel az egész Olaszországból a szigetre érkezett olasz diákok is találkoztak.

Az olasz Migrantes alapítvány adatai szerint 2003 októbere óta több mint 11 ezer ember veszítette életét a Földközi-tengeren.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »