Egy újabb komcsi tömegmészárossal kevesebb: Fidel Castro 90 éves korában ment Che Guevera után

Egy újabb komcsi tömegmészárossal kevesebb: Fidel Castro 90 éves korában ment Che Guevera után

Kilencven éves korában elhunyt Fidel Castro, a kubai forradalom "atyja" – jelentették szombat reggel hírügynökségek a kubai televízióra hivatkozva.

Életének kilencvenedik évében elhunyt Fidel Castro, a kubai forradalom “atyja”. A halálhírt fivére, Raúl Castro kubai elnök jelentette be, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését bátyjától.

Vörös diktatúrát épített ki, emberek tízezrei haltak meg miatta

A kubai kommunista politikus, 1965–2008 között az ország diktátora volt. Egy személyben töltötte be az elnöki és miniszterelnöki posztot, és ő volt a kubai hadsereg parancsnoka, valamint egy ideig a Kubai Kommunista Párt vezetője is.

Fulgencio Batista rezsimjének megdöntése után 1959-től 1976-ig az ország miniszterelnöke volt, amikor is az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke lett.

1965-ben ő lett a Kubai Kommunista Párt első főtitkára, és az ő vezetésével vált az ország egypárti szocialista köztársasággá.

2008-ban lemondott elnöki és hadvezéri posztjáról, 2011-ben pedig megvált első titkári posztjától is.

Régóta betegeskedett, keveset szerepelt a nyilvánosság előtt

A BBC gyorshíre szerint a kubai televízió nem közölte Castro halálának okát, de az 1959-es forradalom vezetője régóta betegeskedett, egészségi állapota miatt adta át a hatalmat 2008-ban az öccsének, Raúlnak.

Azóta egyre kevesebbet szerepelt a nyilvánosság előtt, de nagy ritkán kommentálta a kubai eseményeket, írt a párt lapjába, a Granmába, és külföldi vezetőkkel is találkozott.

Castrónak többféle betegsége is volt, a CIA például 2005 novemberében a tévéfelvételek és saját orvosainak a véleménye alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kubai vezetőnek Parkinson-kórja van – emlékeztetett a CBS News.

Bár a halálhíre az egészségi állapota miatt nem volt váratlan, mégis sokként érte a kubaiakat, hogy a commandante nincs többé – írta megemlékezésében a brit Guardian.

„Kevés olyan ember volt a XX. században, aki mélyebb hatást gyakorolt volna egy országra, mint Fidel Castro Kubára. A saját képére formálta Kubát, jó és rossz értelemben is” – mondta róla Robert Pastor, Jimmy Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, akit a CNN amerikai hírtelevízió idézett.

A Reuters úgy véli, hogy a halála aligha okoz válságot Kubában, mert Raúl hatalma megkérdőjelezhetetlenné vált.

(MTI – Origo)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »