Egy törökök elleni erőd romjaira bukkantak Szlovéniában

Egy törökök elleni erőd romjaira bukkantak Szlovéniában

Egy törökök ellen épített 15. századi erődítmény romjaira, alatta pedig egy még régebbi szláv sírra bukkantak régészek Szlovénia délkeleti részén. A 15. és 16. században a törökök rendszeresen portyáztak a szlovén területeken, falvakat égettek porrá, elrabolták a fiatal fiúkat és szolgáikká tették a jó erőben lévő embereket.

A Mirna Pec-i Szt. Cantianus templom környékén folyó ásatási munkálatokat felügyelő Rok Bremec szerint a hajdani erődítmény saroktornyát is megtalálták. A 15. és 16. században a törökök rendszeresen portyáztak a szlovén területeken, falvakat égettek porrá, elrabolták a fiatal fiúkat és szolgáikká tették a jó erőben lévő embereket.

Az egykori erődítmények romjai ma is őrzik ezeknek a portyáknak a nyomait szerte az országban. Az erődöket általában dombtetőkre, templomok köré építették. A most feltárt erőd a Ljubljana és a mai Horvátország területén lévő Károlyváros (Karlovac) közötti védelmi rendszer részét képezte. Bremec szerint a lelőhely meglehetősen sérült, és egyelőre csak a felső rétegeket elemezték.

A szakemberek egy kikövezett sekrestye maradványaira bukkantak a mostani templom gótikus elődjének romjai mellett, valamint egy szláv sírhelyre. A sírban egy női csontvázat, valamint két bronzékszert találtak, amelyek a 11. századból, a Bijelo Brdo-kultúra virágzásának idejéből valók.

Bremec úgy véli, hogy kapcsolat lehet a most feltárt sír és az északnyugat-szlovéniai Kranj városában álló Szt. Cantianus templom szomszédságában talált számos szláv sír között. A Mirna Pec-i ásatási munkálatok a templom renoválásával párhuzamosan zajlanak. A város első templomáról úgy tartják, hogy román stílusban épülhetett. A helyén emelt későbbi gótikus templomról 1526-ban tettek először említést. A mostani templom 1915-ben épült, legutóbb 2007-ben újították fel.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »