Egy szuperfertőző beteg terjesztette el a súlyos járványt

Egyetlen MERS-koronavírusos beteg 82 embert fertőzött meg Dél-Koreában a 2015-ös járvány idején – derült ki egy új tanulmányból, mely a vírus terjedését követte nyomon.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest (MERS) okozó koronavírus, amely tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, 2012 óta 27 országban okozott megbetegedést. A betegség az atípusos tüdőgyulladáshoz hasonlít, de nem terjed olyan agresszívan, de 30-40 százalékos a halálozási aránya. Dzu Rieon Csung, a Szöuli Orvosi Egyetem kutatója és kollégái tavaly kezdték vizsgálni a koronavírus terjedését. Meglepte őket, ami az érintettek adatainak átvizsgálásából kiderült. az “1-es számú”, úgynevezett  “szuperfertőző páciens 82 embernek adta tovább a kórokozót.”

Az első dél-koreai MERS-beteg egy 68 éves férfi volt, aki tavaly április 18. és május 3. között Szaúd-Arábiában járt. Május 17-én került be a Szöuli Egyetem Samsung Egészségügyi Központjába, másnap MERS gyanújával elkülönítették. Előtte azonban már sok embert megfertőzött más kórházakban, amelyekben korábban járt. Közöttük volt a “14-es számú páciens”, egy 35 éves férfi. Ő végül szintén ebben a kórházban kötött ki, ott látták el május 27-én – írja az MTI.

Senki sem tudta, hogy a 14-es számú páciens korábban találkozott az 1-es számúval és elkapta tőle a vírust. A 14-es beteg ezután – a klinika sürgősségi osztályán – a vírus tömeges fertőzését idézte elő. A sürgősségi osztályon 1576 emberrel került kapcsolatba, közülük május 27. és 29. között 33 páciens, a klinika személyzetének nyolc tagja, és 41 látogató fertőződött meg a MERS-vírussal. A dél-koreai szakemberek a sürgősségi osztály zsúfoltságát teszik felelőssé a feltűnően sok fertőzésért.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Felfedezték a MERS-vírus természetes ellenanyagátDél-Korea bejelentette a MERS-járvány végétRovatok: NetTechTelepülés: Dél-KoreaCímkék: tudomány, orvostudomány, MERS- járvány, MERS-koronavírus, Dél-KoreaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »