Egy rendkívüli könyv: Bushcraft – Túlélés, Természeti életmód

Egy rendkívüli könyv: Bushcraft – Túlélés, Természeti életmód

Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy a könyv egyik szerzője, Papica személyes jóbarátom lett az évek során, a szerény “bushcrafter” tudásom is tőle származik, így a könyvet nagy érdeklődéssel vártam.

Papica kapta azt a nemes feladatot, hogy gondozza Makrai Tibor “Ales” életművét, aki a katonai túlélés legnagyobb hazai képviselője volt. Tesztelhette az általa megálmodott túlélő késeket, és így kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy befejezze a kiadatlan, csak törekedés formában létező könyvét. A kéziratot nemcsak kiegészítette, befejezte, hanem saját praktikáival gazdagította.

A természetben eltöltött, Farkasok egység és Papica által közösen tartott foglalkozások során (pár videó meg is található Papica YouTube csatornáján, illetve erről szóló képek is bekerültek a könyvbe) volt szerencsém személyesen is meggyőződni a “bushcraft” tudás hasznosságáról, mély elméleti hátteréről és kiváló alkalmazási módszereiről. Ezt a tudást sűríti össze a könyv olvasmányos, izgalmas formába, olyanok számára is, akik nem a téma szakértői, kvázi laikusok. A könyv ötvözi a katonai és a polgári “túlélést”, ami adódik a két szerző megközelítési módjából is. Makrai katonaember volt, míg Papica egy igazi fenegyerek, aki civilként kezdett foglalkozni a túléléssel és ezt olyan mesteri fokra emelte, hogy mára az egyik legismertebb és elismertebb alakja lett a szakágnak.

Idézőjelbe tettem a ” túlélést”, ami nem véletlenül történt, mert itt jóval többről van szó: a természetbeni boldogulásról, elfelejtett praktikákról, egy ősi tudásról, a természetről való tudásról. Mi nem túléljük a természetet, nem le akarjuk azt győzni, hanem benne élünk. A városi ember idegenkedik a természettől, fél tőle, nem ismeri. Az ő számukra is kiváló lehet a könyv, hiszen megszeretetti, bemutatja azt a közeget, ami eredetileg a természetes élőhelyünk, és amitől a modernitás elidegenített minket. A könyv nem egy sima kézikönyv, amiben két szerző egymást kiegészítve, különböző szempontokat felvetve (katonai vs. civil) írnak, hanem egy kiváló összegzés mind a kettőjük életművéről, a túlélési ismereteiknek egy kivonata, a tudástáruk felvillantása. Papica által vezetett Bushcraft Közösségnek a honlapjára mutató linkek is erről az összegzésről tesznek tanúbizonyságot, illetve arról, hogy ez a könyv nem egy elméleti tudást átadó mű.

Hírdetés

Nem arról van szó, mint a legtöbb túlélési kézikönyvben, hogy le van írva minden idegen táj minden túlélési praktikája, ami egyébként nem is biztos, hogy működik, vagy nem úgy működik, mint a leírás, hanem arról van szó, hogy a gyakorlatot mutatják be a szerzők. Hogyan is működik az adott technika valójában? Ehhez pedig elegendhetetlen a személyes tapasztalat, az a szaktudás, ami a szerzőknél kétségkívül megvan mind a felszerelés, öltözködés, mind a praktikák terén, és ami a legfontosabb, hogy szituációk terén is. Látszik a tapasztalat és a hivatásszerű hozzáállás.

A könyv első fejezetei érthetően magyarázatot adnak arra, hogy miért foglalkoznak emberek a témával, hogyan lehet és hogyan kellene a természethez hozzáállni. A katonai túlélés történetét, a pszichológiai hátteret bemutató első részek kimondottan inspirálóak, szemléletesek, így mind a katonai alakulatokban szolgálók, mint egy egyszerű ember is rájöhet, hogy miért kell ezekkel a praktikákkal foglalkoznia. A katonai és civil vonal pedig egészséges harmóniát alkot, ahol kell, ott kiemelve a különbözőségeket.

A könyv egészét nem lehet pár sorban, egy-két oldalon bemutatni. Megdöbbentően részletes és gyakorlatias: a vágóeszközöknél nemcsak egy felsorolást kapunk, hanem mindegyikről használható leírást, előnyök-hátrányok bemutatásával, illetve a késeknél pedig több oldalnyi tudást a típusoktól elkezdve a tényleges használatig. A többi témára is jellemző ez a részletesség. Egyet emelnék ki: az íjas tűzfúrót. Azért ezt emelem ki, mert minden túlélési kézikönyv említi a tűzgyújtási módszereknél és rá is szán általában egy(!) bekezdést. A legtöbb könyv úgy mutatja be, mintha a világ legegyszerűbb módja lenne, holott körülbelül az “1 dan” kategóriája Papica besorolása szerint, és ennek megfelelően a könyvben van róla 4,5 oldal. A művet olvasva, bátran állíthatom, hogy több éve, a témával foglalkozó is találni fog benne hasznos információkat. Valóban hiánypótló könyv, aminek a fizikai minősége, megjelenése is hű a belső értékéhez: kemény fedeles, rengeteg színes, nagyfelbontású fotó, fényes papír. Hát nem egy 500 Ft-os aluljárós könyv… Kötelező darab minden természetkedvelő, vadász, túrázó, bushcrafter, katonai túléléssel foglalkozó könyvtárában.


Forrás:deres.tv
Tovább a cikkre »