Egy palesztin lett a világ legjobb tanára

Hanan Al-Hurub palesztin tanárnő választották világ legjobb tanárának Dubaiban. A győzelmet egy millió euróval díjazták. – írta a betlehemi székhelyű maanews.net

A Dubaiban megrendezett versenyre több mint 8000 tanár és tanárnő nevezett be a világ minden tájáról. Az elődöntőbe 50 tanár jutott tovább, akik közül három is palesztin volt. A döntőbe már csak 10 pedagógus jutott be köztük volt Hanan Al-Hurub is.  Végül a palesztin tanárnő került ki győztesen, aki a díj átvétele után azt nyilatkozta:

 „Ez  minden palesztin tanár és a világ összes tanárának a győzelme.„

A tanárnő az erőszak elleni harcra fordítja az egymillió eurós díjat. Saját oktatási módszert dolgozott ki, amit azóta a menekülttáborokban is használnak.

.

A versenyt az UNESCO. Az Euronews-nak adott külön interjújában ezekről beszélt Irina Bokova. A nemzetközi szervezet igazgatója részt vett a globális oktatási fórumon Dubaiban.

– Úgy vélem, nem engedhetjük meg a büntetlenséget azoknak, akik lerombolták ezeket a műemlékeket. Emlékezzünk vissza a Maliban történt esetre, amikor a szélsőségesek lerombolták a mauzóleumokat Timbuktuban. Nemcsak helyreállítottuk ezeket a mauzóleumokat, hanem együttműködtünk a Nemzetközi Büntetőbírósággal, Fatou Bensouda főügyésszel. Elrendeltem, hogy állítsák bíróság elé azokat az elkövetőket, és az első gyanúsított már Hágában is van – mondta az igazgatónő.

Az oktatási fórumon a küldöttek a menekültválságról is beszéltek. Hogyan kell megelőzni, hogy a fiatal generációk ne maradjanak magukra. Az oktatás a fő eszköz a szélsőségesek és a radikalizálódás ellen.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »