Egy orosz kizárás miatt Olasz Anna indulhat Rióban

Olasz Anna is indulhat a riói olimpián – tájékoztatott Gyárfás Tamás.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) – amelynek Gyárfás alelnöke – szabad kártyát adott a magyar versenyzőnek, aki így rajthoz állhat a 10 kilométeres nyíltvízi viadalon.

Olasz Anna a tavalyi kazanyi világbajnokságon a 11. helyen ért célba, éppen a Londonban olimpiai bajnok Risztov Éva mögött, aki így kvótát szerzett. Egy országból azonban csak egy úszó juthatott akkor indulási joghoz.

Olasz Anna részvételével 37 fősre nőtt az olimpiai úszóválogatott, a magyar olimpiai csapat pedig 160 fős lett.

Irány az edzőtábor!

„Feküdtem az ágyban, hogy aludjak kicsit, amikor hívott Gege (edzője, Gellért Gábor), hogy mehetek Rióba. Onnantól nem volt többé alvás… Elsőre nem akartam elhinni, és mivel még nem volt információnk a döntés hátteréről, bele sem akartam élni magam, amíg nincs száz százalékos megerősítés. Most viszont úgy néz ki, már van… Azt azonban aligha mondhatom, hogy már fel is dolgoztam az örömöt…” – mondta Olasz Anna.

„Magaslati edzőtáborba vonulunk, azonnal. Anna nem pihent, de természetesen nem azzal a habitussal edzett, mintha olimpiára készülne. Nyugodtan úszogattunk, a júliusi kanadai Világkupák jegyében, hogy ott az összetettben esetleg az első három közé kerülhessen Anna. Most nagyon örülünk, bár el kell mondjam, rettenetesen fájt mindkettőnknek, hogy tavaly nyáron nem sikerült… A kazanyi vb utáni első három hónapban Anna megroppant annyira, hogy pszichológushoz kellett járnia, és hát egy olimpiára mégiscsak úgy illik készülni, hogy azzal kelsz és fekszel… Most abban reménykedem, fel lehet hozni olyan állapotba, hogy helytállhasson Rióban. Ezért két teljes hetet fogunk magaslaton dolgozni, és gyakorlatilag onnan lejőve mennénk azonnal ki, mert ez a munka élettan-könyvek szerint három-öt napon belül még jótékony hatással van a sportolóra” – fejtegette a versenyző edzője, egyben a nyíltvízi szövetségi kapitány, Gellért Gábor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »