Egy nemzet fiai

15 éve indult a nemzetközi osztály

Tizenöt évvel ezelőtt a Budaörsi Illyés Gyula Magyar Gimnáziumban néhányan nagyot álmodtak, s a Kultúrák Közötti Kommunikáció program keretében egy olyan osztályt indítottak el, amelyben a csonka Magyarország és a Trianon által elszakított nemzetrészek diákjai tanulnak együtt. Kárpátalját ebben a programban a Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG) képviseli. Idén ismét a Vérke-parti város fogadta a „nemzetközi osztályt”.

– Korábban már voltak külföldi iskolákkal kapcsolataink, de elsősorban Nyugat felé orientálódtunk – kezdi beszélgetésünket Tollner József, a budaörsi csapat kísérő tanára. – Aztán úgy gondoltuk, hogy mégiscsak a velünk egy nyelvet beszélő, tőlünk határokkal elszakított testvéreinket kellene elsősorban megismerni. Ezért magyarországi és az anyaországtól elszakított régiókban élő diákokat vontunk egy osztályba, akik minden évben más-más területen tanulnak egy héten át, nyáron pedig közösen táboroznak.

– Hogyan folyik az oktatás ebben az osztályban?

– Természetesen itt rendhagyó órákat tartunk – veszi át a szót Karanczi Ferenc, a füleki csapat kísérője. – Nem annyira a tudásanyag elsajátítására helyezzük a hangsúlyt, hanem egymás jobb megismerésére. Kárpát-medencei osztályként körbejárjuk az egykori nagy Magyarország elszakított régióit, így ismerkednek meg diákjaink az ottaniak életével, szokásaival, hagyományaival.

– Így győződhetnek meg az anyaországi iskolások is arról, hogy a határt átlépve is magyarul beszélőkkel találkozunk, s hogy mindenütt vannak emlékek, amelyek a közös történelmünkről mesélnek – folytatja Bakó Sándor (Hajdúnánás).

– Egymás jobb megismerését segíti az is, hogy igyekszünk a gyerekeket kortársaiknál, a tanárokat pedig a kollégáknál elszállásolni – veszi át a szót Szabó Árpád, a BMG igazgatója. – S mivel minden évben új gyerekek a résztvevők, a kör egyre tágul, egyre több család ismerkedik meg, s bizony sokan tovább ápolják a kapcsolatokat.

– Mi igyekszünk a tanári karnak is szervezni minden régióba utazást, és sokan az osztálykirándulásokat is ezeken a vidékeken bonyolítják le – mondja Tollner József. Aki arról is tájékoztat, hogy a programhoz Magyarországról a budaörsiek mellé még a Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, a Hajdúnánási Csiha Győző Általános Közép- és Szakképző Iskola, illetve az elszakított nemzetrészekről a Füleki Gimnázium, a Szabadkai Vegyészeti Tecnológiai Középsikola, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola és a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium csatlakozott.

– Feltétlenül el kell mondani, hogy mindenütt testvérként fogadnak bennünket, egy nagy család vagyunk, akik segítenek egymáson – mondja Szabó Árpád.

– Én ennél szebb nemzeti programmal nem találkoztam. Megmaradásunkért össze kell fogni, tennünk kell egymásért, magyarnak a magyarért, bárhol is élünk – fogalmazott zárszóként Tollner József.
Valóban csodálatos program. Jó lenne, ha erre állandó és biztos keretet biztosítanának, vagy lenne célirányos pályázat, mint például a Határtalanul program. Egyébként a Bethlen Alap által támogatott Határtalanul program keretében az elmúlt héten az Egri Eszterházy Károly Egyetem gyakorló iskolájának diákjai és tanárai is a BMG vendégszeretetét élvezték. Mint a csoport vezetőjétől megtudtuk, három évvel ezelőtt alakult ki a két intézmény között a kapcsolat, hogy erősítsék diákjaikban a nemzeti identitást, hogy az egri diákok ne csak hírből halljanak arról, hogy a határon túl is beszélnek magyarul, hogy tudják: ott is magyar szív dobog.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: Beregszászi Bethlen Gábor Magyar GimnáziumKárpátaljaUkrajnakárpátaljai magyarságukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »