Egy miniszter már halálbüntetésről beszél

Egy miniszter már halálbüntetésről beszél

Megtorlást ígért a katonai puccs szervezőinek a török elnök, egy minisztere pedig a halálbüntetés visszaállításáról beszélt. Eddig 2800 katonát tartóztattak le. Péntek éjjel lázadó katonák Isztambulban és Ankarában is hidakat és épületeket foglaltak el, és összecsaptak az Erdoganhoz hű katonákkal, illetve rendőrökkel. A kormány szerint 161 halott és 1440 sérült volt.

Szombat délre újraindult a forgalom az isztambuli és ankarai reptereken, hidakon, de a fontos csomópontokban továbbra is katonai járművek állnak. Ezek a hadsereg Erdoganhoz hű katonái, akik leverték az Erdogannal szembenálló katonák felkelését.

A puccs leverése után néhány órával már majdnem 3 ezer puccsista katonát vettek őrizetbe, köztük magas rangú vezetőket, mint a haditengerészet admirálisa. Csak néhány tucat egyenruhásnak sikerült helikopterrel átszökni Görögországba, ahol menedékjogot kértek.

„A főparancsnokságon és más parancsnokságokon is számos katonai vezetőt vettek már őrizetbe, akik részt vettek a puccs előkészítésében. Senki nem marad büntetlenül, aki a török állam rendjére tört” – közölte Umit Dundar, a hadsereg főparancsnoka.

Előre menekültek a parancsnokok

A hadsereg vezetésében Erdogan hat, illetve két éve is tisztogatást tartott, mert puccstól félt. A török sajtó szerint idén augusztusban újabb parancsnokokat váltott volna le, ezért az Erdogan-ellenes tisztek előre menekültek és megpróbálták megdönteni az elnök hatalmát. Az államfő megtorlást ígért.

„Augusztusban lesz a katonai parancsnokság ülése, nyilván ezelőtt szánta el néhány ember magát a felkelésre. Ez viszont már nem az ő Törökországuk, és akik a demokráciára törtek, azok megfizetnek” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

Éjjel a lázadó katonák azt a tengerparti hotelt is megtámadták, ahol Erdogan elnök a szabadságát töltötte. Az államfő szerint őt akarták megölni. A török elnököt a puccsisták kijárási tilalma ellenére több ezer híve várta hajnalban a reptéren. „Törökországot nem a hadsereg irányítja, hanem a kormány, amit a lakosság többsége választott meg demokratikusan, és ez nem is fog megváltozni” – mondta híveinek a török elnök.

A kurd lázadók is elítélték

A parlamentben hajnalig tartottak a harcok. A puccsista katonákkal viszont az ellenzéki pártok is szembefordultak, sőt, a kurd lázadók is elítélték a felkelést. „Szeretném hangsúlyozni, hogy elítéljük a puccsista hozzáállást. Se katonai, se politikai puccs nem lehet jogszerű megoldás, csak a demokratikus rendszerváltás” – nyilatkozta Selahattin Demirtas, az egyik kurd párt vezetője

A török állami tévét is egymás után foglalták el a puccsisták, majd az Erdoganhoz hű katonák. Az adást szombat délután is a hadsereg felügyelte. „A puccs a múlté. A mostani eset azt bizonyítja, hogy a katonák nem tudják átvenni a hatalmat. Eleve őrültség volt a tervük, és nem is hagytuk magunkat” – mondta az államfő egyik híve.

A kormány szerint a puccs megrendelője az Amerikában élő Fetullah Gülen hitszónok. Ő tíz éve még Erdogan szövetségese volt, aztán szembefordultak egymással, mert Gülen szerint Erdogan iszlamista államot épít. Gülen tagadja, hogy köze volt a puccshoz.

„Azután, ami tegnap történt, nem hinném, hogy bárki tovább támogatná azt a párhuzamos társadalmat, amit Fetullah Gülen épített. Ő egy terrorista vezető, és szemben azzal, amit állít, egyáltalán nem akar jót Törökországnak, sőt, ő szítja a háborút Törökország ellen” – nyilatkozta Binali Yildirim miniszterelnök.

Az egészségügyi miniszter az interneten azt írta: a kormánynak meg kell fontolni a halálbüntetés visszaállítását a puccs után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »