"Egy migráns sem illegális"

MTI nyomán

“Welcome; A háborúkat állítsátok meg, ne az embereket; Nyissátok meg a határokat”  A bevándorlás mellett tüntettek az olasz-osztrák határon. Az aktivisták rátámadtak a rendőrökre is.

Több száz olasz, osztrák és német emberi jogi aktivista tiltakozott vasárnap az európai határok lezárása, vagyis az “európai erőd” ellen és a bevándorlók befogadása mellett az olasz-osztrák határon, ahol egy ötven fős aktivista csoport tagjai rátámadtak az osztrák rendőrökre – számolt be az ORF osztrák közszolgálati televízió internetes oldalán. 
 
Gerhard Niederwieser, a rendőrség egyik tagja az ORF-nek úgy nyilatkozott, a tiltakozók kövekkel és üvegekkel dobálták meg a biztonsági erők tagjait, valamint akadályozni próbálták a vasúti közlekedést. Az összetűzésekben két tisztviselő megsebesült. Egy tiltakozót őrizetbe vettek a hatóságok.
    
Az osztrák rendőrség egyik szóvivője azt mondta, a rendőrök paprikasprayt vetettek be az erőszakos aktivisták ellen.
    
Günther Platter, a tiroli tartományfőnök elítélte a rendőrök elleni erőszakot. 
    
Az “Agire nella crisi” (Cselekedni a válságban) nevű olasz mozgalom által szervezett tiltakozáson az aktivisták szerint ezren, a rendőrség adatai szerint mintegy ötszázan gyűltek össze a Brenner-hágónál lévő határátkelő vasútállomásán a kora délutáni órákban.
    
A határállomásra nemrég katonai alakulatot vezényeltek az osztrák hatóságok, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók Ausztriába áramlását.
    
Kay-Michael Dankl, az osztrák Fiatal Zöldek szóvivője vasárnap azt mondta, a nyitott határok mellett szálltak síkra a Brenner-hágónál. Úgy vélte, a határellenőrzések és a határok lezárása csak ahhoz vezetett, hogy több ezren vesztették életüket a Földközi-tengeren és az embereknek perspektíva nélkül nyomorúságos táborokban kell tengődniük.
    
Az Ausztria határát jelző táblára a “Welcome” (Üdvözöljük) feliratot festették az aktivisták, akik “Egy migráns sem illegális”, “A háborúkat állítsátok meg, ne az embereket” és “Nyissátok meg a határokat” feliratokat tartottak a magasba.
    
Az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül Nyugat-Európába tartó bevándorlók áradatára több európai uniós ország is a határellenőrzés ismételt bevezetésével válaszolt mindaddig nyitott határain.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »