Egy magyar fiatalember népzenei gyűjtőmunkája Belső-Ukrajnában

Éneklő falvak nyomában

„Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője. A Rendhagyó Prímástalálkozó állandó szólistája. Az etnorock vagy világzene műfajában mozgó együttesek stílusára Jimi Hendrix, Bartók Béla, az erdélyi népzene és a fővárosi cigányzene is hatott. A zenekarok mellett szenvedélyes népzenegyűjtő. Tekintélyes filmes adatbázist rögzített többek között Ukrajnában, Kínában, Oroszországban, Erdélyben, Iránban és Indiában. 2015 őszén megkapta az Öröm a Zene!-díjat, amelynek keretében az év zenészének választották” – többek között ezt tudhatjuk meg Both Miklósról a wikipédián. Aki viszont eljött az elmúlt héten Beregszászba a Pro Cultura Subcarpathica által a Rákóczi Főiskolán vele szervezett találkozóra, meghallgatta az igencsak temperamentumos és energikus világutazó előadását, egy sokkal összetettebb képet kapott a zenész-gyűjtőről. Aki ezúttal belső-ukrajnai kirándulásra invitálta a hallgatóságot.

Az elsősorban koncertező zenész, a Napra együttes alapítója (akit a Dal zsűritagjaként is megismerték a tévénézők) a fiataloknak szánt előadásában ezúttal elsősorban a népdalgyűjtéseiről beszélt, hangsúlyozva a személyes találkozások, az adatközlőkkel együttélés fontosságát. A közvetlen kapcsolatok révén jobban megértjük a zene üzenetét, vallja. Both Miklós az elmúlt három évben belső Ukrajnában járt gyűjtő expedíción, s ottani élményeiről, az ottani emberek kedvességéről, a barátságos fogadtatásról, a zene nyelvhatárokat legyőző erejéről igen nagy szeretettel számolt be. Beszélt arról, hogy a huszonnegyedik órában járunk, hogy még rögzítsük azokat a balladákat, többszólamú népdalokat, amelyeket még énekelnek ott az idősek, akik még ha zenét akartak hallgatni, akkor énekeltek, balladáikban énekelték ki fájdalmukat. Azon a vidéken még találkozott „éneklő falvakkal”. Sajnos ezeket a dallamokat – melyek egyébként szinte településenként változók – szakszerűen nem rögzítette senki. Both Miklós ezt próbálja most pótolni. A Magyarok Háza népzenearchívumába bekerülnek ezek a felvételek is, de ukrán népzenekutatókkal is felvette a kapcsolatot, hogy átadja nekik majd az igencsak jó minőségű hangfelvételeket, és a YouTube-on is közreadja azokat, hogy ezzel is segítse a visszatanulás folyamatát.

A gyűjtésekből egyébként dokumentumfilmet forgatnak. Az előadás keretében ebből is láthattak kiváló kép- és hangminőségű felvételeket az érdeklődők

Az igencsak sok színes elemet tartalmazó élménybeszámoló remélhetőleg a diákok egy részében is felkeltette a kutatás, a kalandokban is bővelkedő gyűjtőmunka iránti vágyat, s ha nem is belső Ukrajnában, de szűkebb pátriájukban próbálják majd felkutatni azokat az embereket, akik a múlt, a néphagyományok, a kultúra hiteles őrzői.

kme

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: UkrajnaCímkék: UkrajnakultúranépzeneForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »