Egy kormánytervezet eltüntetné a földrajzot a szakközépiskolákból – szakbarbárokat nevelnének

Egy kormánytervezet eltüntetné a földrajzot a szakközépiskolákból – szakbarbárokat nevelnének

A Jobbik Ifjúsági Tagozat megdöbbenéssel értesült a kormány rendeletmódosításának tervezetéről, amelynek életbe lépése azt eredményezné, hogy a földrajz tantárgy eltűnne a mintegy 900 szakközépiskola körülbelül 95 százalékából – írja közleményében Nichter Tamás, a Jobbik IT alelnöke. A tervezet szerint ugyanis – folytatja – ez a véleményünk szerint alapvető tantárgy kikerülne a szakközépiskolákban kötelezően oktatott tantárgyak köréből, és mindössze a néhány tucatnyi, földrajzspecifikus szakon és intézményben oktatnák.


Földrajztankönyv 1936-ból

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a márciusi köznevelési kerekasztal ülésén vázolta fel azt a tervezetet, amely szerint a szakgimnáziumokba járó diákok csak a leendő szakmájukhoz szükséges természettudományi tárgyat tanulnák. Vagyis a fodrászok és a vegyészek például csak kémiát, az egészségügyisek, környezetvédelmisek, erdészek csak biológiát, a gépészek, technikusok csak fizikát. A földrajz került a legsanyarúbb helyzetbe, hisz ezt a tárgyat mindössze három iskolatípusban oktatnák: a tervek szerint csupán a turisztikai, földmérési és bányászati orientációjú szakközépiskolákban csengetnek be majd földrajzórára ez év szeptember 1-jén.

A Jobbik IT szerint a földrajz egy olyan alapműveltséghez tartozó tantárgy, melynek segítségével a diákok a mindennapi élethez elengedhetetlen természeti, társadalmi és gazdasági alapismereteiket sajátíthatnak el. Ennek eltörlése megfosztaná a fiatalokat a környezettudatos gondolkodás kialakulásának lehetőségétől, attól, hogy az ifjúság megérthesse a környezeti problémák okait és következményeit. A fenntartható fejlődés és a bennünket körülvevő világ mélyebb megértéséhez szintén földrajzi ismeretekre van szükség.

Földrajz nélkül kiművelt emberfő (most még) a távolból

//vk.com/video_ext.php?oid=-52211045&id=456239021&hash=77e2eb4c8d74e5f2&hd=2

(Ha nem indulna a videó, katt ide)

A Magyar Földrajzi Társaság szerint "szűk látókörű szakbarbárokká" nevelik a jövő nemzedékét, ha megfosztják a diákokat az általános műveltséghez tartozó alapvető földrajzi ismeretektől. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig tanárok százai kerülhetnek utcára.

A Jobbik IT egyetért a Magyar Földrajzi Társaság felháborodásával, éppen ezért felszólítják a kormányt, hogy vesse el újabb meredek ötletét, hiszen ezzel a lépésével ismét a fiatalok minőségi oktatását és több száz földrajztanár állását veszélyezteti.

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »