Egy kis oroszbosszantás: "Grúzia arra hivatott, hogy belépjen a szövetségbe" – légvédelmi rendszert is kap a NATO-tól

Grúzia "elhivatott" a NATO-hoz való csatlakozásra – jelentette ki szombaton Tbilisziben a francia védelmi miniszter.

"Grúzia arra hivatott, hogy belépjen a szövetségbe" – fogalmazott a grúz vendéglátójával, Levan Izoria védelmi miniszterrel tartott találkozója után újságíróknak Jean-Yves Le Drian.

"Franciaországot bízták meg azzal, hogy működjön együtt Grúziával a szuverenitása lényeges elemét jelentő légvédelem területén" – tette hozzá Jean-Yves Le Drian, akit háromnapos grúziai látogatása során fogad Giorgi Margvelasvili államfő és Giorgi Kvirikasvili kormányfő is.

"Gyorsan javaslatot teszünk egy akciótervre, hogy Grúzia teljes szuverenitása birtokában szert tehessen a légi szuverenitása biztosításához szükséges hatékony eszközökre" – jelentette ki a francia védelmi tárca vezetője.

2008-ban az orosz hadsereg intervenciót hajtott végre Grúzia területén, miután az megkísérelte helyreállítani szuverenitását egyik szakadár területén, Dél-Oszétiában. Moszkva a győztes villámháború után függetlenként ismerte el a két szakadár grúziai területet, Dél-Oszétiát és Abháziát.

A háború során az orosz hadsereg megsemmisítette a grúz légvédelmi rendszer nagy részét. 2015-ben Tbiliszi légvédelmi rendszer beszerzéséről szóló szerződést írt alá Franciaországgal.

A dél-kaukázusi országban 2014-ben tett látogatásán Francois Hollande francia államfő emlékeztetett arra, hogy területi épségének biztosításában Tbiliszi számíthat Párizsra. 2008-ban a bukaresti NATO-csúcson az atlanti szövetség kilátásba helyezte, hogy Grúzia egy napon csatlakozhat hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »