Egy kilós '56-os emlékérmét kapott a Nemzeti Múzeum

MTI nyomán

Impozáns méretű, egy kilogramm súlyú színezüst emlékérmét adományozott az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Éremkibocsátó Kft. a Magyar Nemzeti Múzeumnak (MNM) kedden.

Az ikonikus lyukas nemzeti zászlót és forradalmi jeleneteket ábrázoló díszérmét a fővárosi múzeum Rejt/Jel/Képek’56 – A forradalom titkos művészete című kiállításán helyezték el.

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója az eseményen különleges ajándéknak nevezte az érmét, amely a folyamatosan bővülő időszaki tárlat zárása után az intézmény egyébként is jelentős éremtárát fogja tovább gazdagítani.

A 24 karátos szelektív aranybevonattal díszített 100 milliméter átmérőjű emlékéremből 99 példány készült, amelyek mindegyike egyedi sorszámozást kapott. A múzeumnak adományozott darabot a hat évtizeddel ezelőtti szabadságharcra utaló 56-os sorszám teszi különlegessé. A díszérme motívumvilágát Fritz Mihály nemzetközi hírű éremművész álmodta meg.

A Magyar Éremkibocsátó Kft. cégtörténetében nem ez az első egy kilogramm súlyú színezüst érme. Tavaly a Szent Koronát ábrázoló díszérmét készítettek hasonló méretben, ennek a numizmatika szerelmesei körében különleges jelentőséggel bíró egyes sorszámú példányát a Nemzeti Múzeum Palást-termében, a koronázási ékszerek egykori őrzőhelyén helyezték el – idézte fel Zakariás Fruzsina, a cég vezetője.

Hozzáfűzte: az 56-os témájú új díszérme pontos motívumvilágáról a múzeum júniusban megnyílt kiállítása megtekintését követően döntöttek.

A múzeum november 13-ig látható Rejt/Jel/Képek’56 – A forradalom titkos művészete című tárlata mintegy 300, a megtorlástól való félelem miatt sok esetben hosszú ideig rejtőzködő képzőművészeti műalkotást vonultat fel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »