Egy jelölt maradt a brit miniszterelnöki címre

Egy jelölt maradt a brit miniszterelnöki címre

Hétfőn visszalépett a brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Döntése azt jelenti, hogy jelenleg Theresa May belügyminiszter az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

Theresa May / forrás: itthon.ma

A jelenlegi kormányfő, David Cameron azt követően jelentette be lemondását, hogy a Brexit hívei győztek a június 23-i népszavazáson a szigetországban. Bár Cameron választási ígérete volt az EU-tagságról szóló referendum megtartása, ő maga a bent maradás mellett kampányolt.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi tory frakció jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet. Theresa May kapta a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került.

Leadsom azonban hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában, amelyben a párt 125 ezer regisztrált tagja választana új vezetőt. Andrea Leadsom közölte: kihagyja a tagság szavazását, és Theresa May „azonnali” miniszterelnöki kinevezését támogatja.

MTI

The post Egy jelölt maradt a brit miniszterelnöki címre appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »