Egy iskola, melynek történetében az egész kárpátaljai magyar sors benne foglaltatik – VIDEORIPORT

Egy iskola, melynek történetében az egész kárpátaljai magyar sors benne foglaltatik – VIDEORIPORT

Dr. Orosz Ildikóval a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorasszonyával beszélgettünk a magyar nyelv státusza felértékelődésének fontosságáról Kárpátalján, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségről, valamint a magyar tannyelvű főiskoláról, amelynek történetében – ahogy a rektorasszony fogalmazott – az egész kárpátaljai magyar sors benne foglaltatik.

Dr. Orosz Ildikó / fotó: PolgárPortál

Abban az időszakban, amikor a magyar kormánytól nem számíthattak támogatásra, a kárpátaljai pedagógus értelmiség kreativitása nem ismert határokat. Elgondolásukkal a magyarországi önkormányzatokat is összefogásra késztették, nemcsak Kárpátaljával, de egymással is: így lett a főiskolának 120 önkormányzat segítségével magyarországi városokról elnevezett számos terme. Majd mikor ez sem bizonyult elégségesnek, tetőcserép-akcióba kezdtek: cserépjegyek árusításával gyűjtöttek pénzt a felújításra. A határokat nem ismerő magyar összefogásból pedig egy csodálatos, a történelem viharait megélt és túlélt épület újult meg, immár otthont biztosítva a magyar anyanyelvű oktatás számára Beregszászon.

Tekintse meg riportfilmünket:

 

Készítették: Mészáros Péter és Zana Diána

The post Egy iskola, melynek történetében az egész kárpátaljai magyar sors benne foglaltatik – VIDEORIPORT appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »