Egy irtózatos felsősarkos döntött a nyitómeccsen

Egy irtózatos felsősarkos döntött a nyitómeccsen

Franciaország nem sziporkázott az Eb nyitómeccsén, a románok pedig megmutatták, nem díszsorfalat állni jöttek az Európa-bajnokságra. Dimitri Payet szépségdíjas találatával a hazaiaké a három pont.

Egyedi látvánnyal, egész stadionos, az Eb összes résztvevőjének zászlaját megjelenítő élőképpel és David Guettával fogadták a rendezők a Stade de France-ban Európát. Bár sokak számára a terror Eb-jét rendezik 2016-ban, a majd 80 ezres szurkolósereget ez nem igazán foglalkoztatta, lelkesen éljeneztek a franciák és a kanyarban helyet foglaló pár ezer román.

A Griezmann-Giroud-Payet csatártriónál jobban csengő támadósort nehezen találni az Eb-n, a románoknak is remeghetett volna a lába a kezdéskor, de nem remegett. Iordanescu csapata ahelyett, hogy hamar belebújt volna az áldozati bárány szerepébe, többször is meglódult Lloris kapuja felé. Az első szögletükből majdnem gólt szereztek a sárga mezesek, ha Stancu nem találja telibe a hosszún a franciák lehuppanó kapusát, hamar elcsendesült volna a Stade de France publikuma. Nem így történt, a franciák pedig reagáltak, visszazártak cseppet, hogy kicsalogassák ellenfelüket. Majdnem bejött Deschamps húzása, Griezmannt is centiméterek választották el a góltól, fejese a kapufán csattant. Az Atlético ékje a félidő vége felé még suhintott egy veszélyeset, de ezzel együtt sem mondhatjuk, hogy az Eb-k történetének legizgalmasabb első negyvenöt percét láttuk.

A fordulást követően sem borsódzott az ember háta, de ekkor a franciák már egyre többször mutatták meg, mire alapoznak, amikor Eb-győzelemről ábrándoznak. Tökéletes passzsorozatot követen Pogba lőtt kapásból, Tatarusanu már szinte feküdt, de lábáról szögletre pattant a labda. Nem rajta múlt. A gól viszont igen: az 57. percben érthetetlenül rosszul futott ki kapujából, és bár simán el tudta volna öklözni a játékszert Giroud elől, az Arsenal csatára el tudta fejelni mellette (1-0).

10 percig sem tombolhatott a stadion népe. Egy ügyes román akciót Evra botor módon állított meg a tizenhatoson belül, harsant is Kassai sípja, jogosan. Stancu nem kegyelmezett, innentől pedig bitang kemény dolga volt a franciáknak. Hiába birtokolták többet a labdát a hazaiak, meddőnek bizonyult a fölényük. A megváltóként számon tartott Pogba fejcsóválva hagyta el a pályát, de nem a helyére érkező Martial döntötte el a meccset, hanem a géppuskalábú Payet. A West Ham csillaga irgalmatlan erővel zúdította a bal ficakba a labdát egy perccel a rendes játékidő lejárta előtt. Tatarusanu fejmozdulattal követte a labdát, ezt akkor sem szedhette volna ki, ha gólyalábon véd.

A románok kulturáltan fociztak a nyitómeccsen, ha nincs Payet föld-levegő rakétája a végén, akár rá is szolgálhattak volna a döntetlenre. A vendéglátók megmutatták, hogy küzdeni is tudnak, nem csak a látványra mennek, és ha a kettőt megfelelő arányban tudják majd ötvözni a folytatásban, július 10-én kezdetét veheti a fieszta. Ennyire azért ne szaladjunk még előre, folytassuk szombaton egy jó kis Svájc-Albánival, percről percre az MNO-n!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »