Egy ideig még maradnak a poloskák

Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában. A nagy számú, a lakásokba is beköltöző, büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget – mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

Aponyi Lajos közölte: a zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, ugyanakkor kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában és körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek.

A „lakásfoglalás” ellen szúnyoghálóval, a növényi kártétellel szemben növényvédő szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben figyelembe kell venni a növényegészségügyi várakozási időt. Így a termés folyamatos szedése esetén rovarölő szeres védekezésre már nemigen van lehetőség.

Megelőző védekezés

A poloskák elszaporodását a régióban a kereskedelem növekedése, az utazások gyakoribbá válásával a „zsebimport”, valamint az éghajlatváltozás segítette elő – mondta. A melegebb klíma ugyanis lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így tavaszi újbóli kártételét. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. A megelőző védekezés hatásos ellenük, ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek, a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A teljes termőterületen egységesen kell védekezni – hívta fel a figyelmet Aponyi Lajos.

A főtitkár úgy vélekedett: a zöld vándorpoloska kártételével, miután már megtelepedett az országban, a továbbiakban is számolni kell, mennyisége az időjárás függvénye. A zöld vándorpoloska mellett sok a – szintén nagyon büdös – ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »