Egy hónapig nehezebb lesz Budapesten közlekedni

A július 14–30. közötti FINA-világbajnokság helyszínei közelében a dugók miatt kissé megnőhet a taxirendelési idő – mondta a Világgazdaságnak Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. Metál Zoltán, Országos Taxis Szövetség elnöke szerint is várhatóan 10-15 percet kell majd a taxira várni. A taxisok ma egyeztetnek a rendezvényt bonyolító BP2017 Nonprofit Kft.-vel arról, miként közelíthetik meg a helyszíneket. Egy ilyen nagy rendezvény mindenütt a világon kihat az adott város közlekedésére – tette hozzá Tamás –, Budapesten főleg a rávezető utak megközelíthetőségével lesz probléma.

A taxisok behajthatnak a lezárt területekre, de az utakon ugyanúgy a sor végére kell állniuk, mint a többi autónak. Épp ezért az lenne a célszerű, ha ebben az időszakban minél többen választanák a közösségi közlekedést. A szövetkezetként működő City Taxi vezetése a tagjait nem kötelezheti, de kéri, hogy e napokon csúcsidőszakban dolgozzanak, üzletileg egyébként ez a kedvező. Az viszont nem oldható meg – jegyezte meg Tamás Miklós –, hogy egy-egy ilyen világeseményen (nemsokára kezdődik a Sziget Fesztivál és a Forma–1 is) 30 ezerrel több taxi legyen. Augusztus közepéig tehát a fővárosban kissé nehezebb lesz a közlekedés.

Várhatóan 10-15 percet kell majd a taxira várni, és aztán jön a dugó

Várhatóan 10-15 percet kell majd a taxira várni, és aztán jön a dugó. Forrás: MTI

Ráadásul e programokat egy viszonylag erős év közepén, nyáron szervezik, amikor a taxisok is szabadságra mennének, úgyhogy ilyenkor mindenkire szükség van Tamás Miklós szerint. Mint megjegyezte: a City Taxit már most is csúcsra járatják. A helyzetet nehezíti, hogy miközben az elmúlt időszakban 6 ezerről körülbelül 5,3 ezerre csökkent a taxisok száma, a növekvő turizmus miatt nagyobb a taxizási igény is. A piac tehát viszonylag rövid időn belül kínálatiból keresletivé vált. Öregszik is a szakma, és miután szigorú feltételekhez kötik a taxizást, egyre kevesebben vállalkoznak rá.

A vizes világbajnokság hivatalos szállító partnere a Főtaxi, amelynek autóin a rendezvény reklámjai láthatók. A cégnek mindössze annyi többletjogosultsága van, hogy az autói megállhatnak a versenyhelyszínek közelében lévő drosztokon – mondta lapunknak Borsa Miklós, a BP2017 Nonprofit Kft. szóvivője. A Főtaxi nem közbeszerzési eljáráson, hanem támogatói szerződéssel csatlakozott a rendezvényhez. A szerződés tartalmáról egyelőre közölt részleteket Borsa. A Főtaxi szolgáltatásait bárki igénybe veheti.

A játékosokat a rendezvényt lebonyolító cég szállítja 140 autóbusszal, bérelt sofőrökkel. A járművek menetrend szerint, félóránként közlekednek a versenyhelyszínek és a szálláshelyek között. Ennek költsége benne van a vizes világbajnokság 38 milliárd forintos büdzséjében – tette hozzá Borsa. A később végző versenyzőt a cég saját személyautójával szállítják a szállására.

Jönnek a célzott ellenőrzések

A közlekedési hatóság június végétől célzott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein. A jogszerűtlenül, engedély nélkül dolgozók taxisok rendszámát azonnal bevonhatják. Az inkorrekt módon működőknek nincs helyük a piacon, ezért a City Taxi vezére üdvözli, ha a presztízsrontóktól megszabadítja a hatóság a piacot.

 

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »