Egy éve nem vásárolt orosz földgázt Ukrajna

November 25-én volt egy éve annak, hogy a Naftohaz nem importál orosz földgázt – jelentette ki a Naftohaz sajtóosztálya.

A jelentésben megjegyezték, hogy 2015. november 26 és 2016. november 25 között Ukrajna Európából 10,7 milliárd köbmétert földgázt importált – adta hírül a 24tv.ua ukrán hírportál.

„Ez a dátum fontos a független Ukrajna számára, hiszen három évvel ezelőtt a földgáz a politika és a gazdaság fő szimbóluma volt hazánk északi szomszédjától való függőségben. Ez a függőség az ellátás mennyiségében volt tapasztalható, és az orosz gáz ára politikai és gazdasági engedményekre kényszerítette Ukrajnát.”- jelentette a Naftohaz sajtóosztálya.

Az adatok szerint az orosz földgáz elutasítása jelentős piaci változásokhoz vezetett Ukrajnában. Az ország gyorsan integrálódott az európai energetikai térben. A privát gazimportőrök részesedése a 2014-ben mért egy százalékról 2016-ban már 26 százalékra emelkedett.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: földgáz import, földgáz, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, ukrán-orosz viszony, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »