Egy éve nem tudni, hová tűnt a 220 milliárd

Egy éve nem tudni, hová tűnt a 220 milliárd

A Lánchídra kifeszített molinóval és használt cipőkkel üzentek a Quaestor-károsultak a kormánynak, hogy nem hagyják veszni a pénzüket, továbbra is kártalanítást követelnek. A Quaestor-botrány napra pontosan egy éve robbant ki. A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház az utolsó pillanatban, a kötvényforgalmazó csődje előtt vonta ki tőkéjét a Quaestorból.

A Lánchídon kifeszített molinóval üzentek a nyomozó hatóságoknak és a kormánynak a Quaestor-károsultak, hogy az egy éve kirobbant pénzügyi botrányban 32 ezer befektető, családtagokkal együtt mintegy százezer ember megtakarítása került veszélybe. A Széchenyi térre pedig azoknak a cipőit hozták el, akik életkoruk, egészségi állapotuk, vagyoni helyzetük miatt nem tudtak a tüntetésre eljönni.

„Egy európai uniós jogállamban a magyar kriminalisztika történetének legnagyobb ügyeként számon tartott gaztett és törvénytelen eljárás a jövőben még egyszer és másokkal ne történhessen meg” – fogalmazta meg egyik céljukat Himmer Éva Quaestor-károsult.

A károsultak a pénzüket követelik. Azt mondták, közülük még azokat sem kártalanították teljes körűen, akiknek hatmillió forintnál kevesebb pénze volt a Quaestorban, ugyanis a Beva csak a fiktív kötvények után fizetett. Azt sem értik, hogy tavaly még 160 milliárd forintnyi lefoglalt vagyonról volt szó, az ügyészség februárban már csak 44,5 milliárd forintról beszélt.

„Továbbra is az a kérdésünk, hogy hol a pénzünk? Hol a lé, fiúk?” – mondta Bezsenyi Gabriella Quaestor-károsult.

A Fővárosi Főügyészség a közelmúltban 11 személy ellen emelt vádat sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt. A politikusok felelősségét nem vizsgálhatták.

„Az, amit megállapított a nyomozó hatóság, az nem alkalmas arra, hogy elítéljék érte a 11 gyanúsítottat, akit előállítottak, és a nyilvánosságra hozott része nem alkalmas arra, hogy mi eldöntsük, részt kívánunk-e venni a kártalanításban” – szögezte le Kálmán-Pikó István, a Quaestor-károsultak képviselője.

A szocialisták szerint egy éve nem lehet tudni, hogy hova tűnt 220 milliárd forint. „Még a hollywoodi producerek is ennél csak kisebbet mertek álmodni, mert a Wall Street farkasa csak 200 millió dollárért ült. Tarsoly Csaba, az legalább négy Wall Street farkasa, ennél nagyobb bűncselekmény nem történt ebben az országban” – fejtette ki Szakács László országgyűlési képviselő.

Az LMP is folytatná a nyomozást a Quaestor-ügyben. „Megnézni, folytatni a nyomozást, ne csak azokat vád alá helyezni, akik a cégekben vállaltak szerepet, tehát a cégvezetőket, hanem a politikai szálakat is fel kell deríteni, hiszen a Quaestor, az egy politikailag támogatott pilótajáték volt” – fogalmazott Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szóvivője.

A Fővárosi Főügyészség közleményében azt írta, a sértettek érdekében mellőzte a több tízezer károsult nevesítését a vádiratban, másképp évekig húzódna a büntetőeljárás. A nyomozás alatt lefoglalt vagyon zár alá vételét azért szüntették meg, hogy Quaestor felszámolója megkezdhesse az ügyfelek kártalanítását. A konkrétan a vádlottakhoz kötődő ingó és ingatlan vagyon pedig továbbra is zár alatt van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »